Deel dit artikel
-

KPN begint investeringsfonds voor internet en mobiel

KPN gaat investeren in startups vanuit een nieuw opgericht fonds onder de naam Fastlane Ventures. De focus ligt op internet, mobiel, games en social media.

Fastlane Ventures werd vorige week gepresenteerd in Berlijn, want van daaruit gaat het fonds werken. De exacte omvang van het fonds is niet bekend, maar het ligt tussen de tien en honderd miljoen euro.

De grootste aandeelhouder is KPN. De minderheid is in handen van de ondernemers Dirk Freise, Martin Ostermayer en Thorsten Rehling. De Duitsers richtten na hun studietijd Handy.de op en bouwden later de mobiele provider Blau.de. In maart 2011 kocht KPN Duitsland dat bedrijf. De drie oprichters gaan nu door als entrepeneurs in residence.

De focus van de investeerders ligt op Duitsland, alhoewel ze de ambitie hebben om over drie jaar ‘het eerste aanspreekpunt voor Europese startups’ te zijn.

Fastlane Ventures participeert in startende en jonge ondernemingen en neemt belangen van tussen de 500.000 en twee miljoen euro. In vervolgronden financiert het tot zes miljoen euro mee.

Het portfolio van de investeerder is leeg, maar de eerste participatie wordt vermoedelijk nog in het lopende kwartaal bekendgemaakt.

Binnen twee à drie jaar hoopt de KPN-investeerder belangen op te bouwen in tussen de tien en twaalf jonge bedrijven.

Voor KPN is dit een innovatieve stap in de wereld van internetondernemen. Niet eerder liet het niet-telecomactiviteiten ontwikkelen via een aparte organisatie in het buitenland. Daarmee is het wel laat, vergeleken met bijvoorbeeld Vodafone en T-Mobile.

Vodafone en T-Mobile zijn al jaren actieve investeerders in internetbedrijven, vooral uit strategische overwegingen. T-Venture heeft een lange lijst met participaties. Die van Vodafone Ventures is wat korter, maar kan inmiddels bouwen op elf jaar ervaring. Brancegenoot Telefónica richtte in september 2011 een divisie op in Londen waar 2.500 man het moederbedrijf van O2 gereed moet maken voor de app-economie.

KPN wil geen reactie geven. “We hebben het te druk.”

Deel dit bericht

1 Reactie

robertu

je wilt als internet startup toch niet dood gevonden worden met een link naar die ptt ambtenaren…?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond