Deel dit artikel
-

KPN koopt Caiway: strategisch verstandig?

[analyse] Kan het gekker? Het kleine kabelbedrijf Caiway lijkt KPN in huis te hebben gehaald om zich te weren tegen datzelfde KPN, dat zich juist op glasvezel aan het concentreren was.

KPN heeft vanochtend de overname van het dienstenbedrijf CAIW Holding BV (Caiway) bekend gemaakt, de derde kabelaar van het land. Opvallend is dat de netwerkinfrastructuur die Caiway gebruikt in handen blijft van de huidige eigenaar, die juist inzet op glasvezel.

Caiway is de derde kabelaar van het land met ‘slechts’ 143 duizend televisieklanten, 74 duizend internetklanten en 33 duizend telefonieklanten. Het dekkingsgebied is enorm versnipperd: van IJsselstein tot Gouda, en van Loenen aan de Vecht tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Net als veel andere zelfstandige kabelaars is Caiway eigenlijk te klein om het tempo van technische ontwikkelingen bij te benen.

Collega’s Ziggo en UPC investeerden de laatste tijd fors in hogere snelheden, HD en in interactieve diensten. In die zin lijkt de verkoop van het dienstenbedrijf aan het kapitaalkrachtige KPN een verstandige zet. De overname past bovendien binnen de strategie van KPN om zijn positie op de Nederlandse televisiemarkt uit te breiden en zijn positie op de breedbandmarkt te te versterken, zo stelt het bedrijf in een persbericht. En KPN wilde altijd al toegang tot de kabel.

Toch roept deze investering vragen op. Al enige tijd lijkt de strijd om de consument zich namelijk af te spelen rond twee infrastructuren: kabel en glasvezel. Het verouderde ADSL netwerk, waarover KPN nu nog diensten levert, gaat op de lange termijn verdwijnen, en maakt plaats voor glasvezel.

KPN staat momenteel flink op achterstand. Het bedrijf rolt weliswaar samen met partner Reggefiber in diverse gemeenten glasvezel uit, maar dat gaat door de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn niet bijzonder snel. De kabelsector heeft door de introductie van de netwerktechnologie DOCSIS 3.0 zijn internetsnelheden inmiddels kunnen opvoeren tot ruim 120 Mbps, en is daarmee in staat om glasvezel al op voorhand te pareren. Bovendien tegen aanzienlijk lagere kosten, want de infrastructuur ligt er immers al.

Voor KPN dreigt bovendien nog meer concurrentie nu Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, een bod wil uitbrengen op concurrent Ziggo. De aandelen van Ziggo zouden (voor ongeveer 7 miljard euro) te koop zijn nu het kabelbedrijf een beursgang overweegt. Zo’n consolidatie ligt voor de hand. Ziggo en UPC beconcurreren elkaar momenteel niet op infrastructuur, ze hebben elk hun eigen dekkingsgebied en zouden elkaar perfect aanvullen.

Zo’n groot kabelbedrijf zal vervolgens proberen om de overgebleven kleinere lokale en regionale kabelbedrijven, zoals Delta en Caiway, op te kopen om zo volledige landelijke dekking te verkrijgen. Het Zeeuwse Delta maakt bijvoorbeeld al volop gebruik van diensten van Ziggo.

Met de overname van het dienstenbedrijf door KPN is landelijke dekking door Ziggo en UPC dus niet meer mogelijk. Dat wil zeggen: nu niet. KPN neemt namelijk niet netwerkinfrastructuur van Caiway over. Die blijft in handen van CIF, een concurrent van KPN op het gebied van glasvezel. KPN huurt het netwerk van CIF. Een KPN woordvoerder wil niet zeggen voor hoe lang. CIF wilde in elk geval van het dienstenbedrijf af. ‘We zijn een investeringsfonds, het aanbieden van diensten behoort niet tot onze corebusiness,’ zegt Caroline van IJken van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF), tegen Emerce.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid is ook niet bekend gemaakt, maar KPN had er verstandiger aan gedaan om zijn glasvezelinfrastructuur versneld uit te breiden. Met het kleine en sterk versnipperde Caiway gaat het telecombedrijf de strijd tegen de kabel in elk geval niet winnen.

Foto: Flashpro (cc)

Deel dit bericht

10 Reacties

Albert Treur

De belangrijkste strategische waarde is kennis. CayWay heeft een heel geavanceerde oplosssing die KPN concurrerender maakt en op elke glasaansluiing kabelachtige diensten kan aanbieden. Geen slechte zet maar nog steeds marginaal…. Trouwens KPN investeerd heel veel in glas…
zie …. http://venturo.web-log.nl/venturo/2008/12/glasharde-concu.html

Angelo Michel

Vreselijk nieuws dit. Als consument, en als ENORM tevreden afnemer van Caiway (al jaaren, zelfs toen het nog kabelfoon was) komt dit nieuws echt hard aan.
Ik wordt hier gewoon een beetje droevig van. KPN, een bedrijf dat totaal andere opvattingen heeft als Caiway. Ik spreek voor IJsselstein: Met niets anders dan een verleden met problemen met telefoon en internet en TV (digitenne). Kwaliteit is het niet (digitenne is blokkerige internetkwaliteit, al helemaal vergeleken bij Caiway).

KPN een bedrijf dat van de week nog mobiele apps wou blokkeren, en nog steeds van mening is dat te doen (domste wat ze kunnen doen… zeker als het zo slecht gaat). Een bedrijf die dus niet voor een OPEN internet gaan, maar een soort gefiltert systeem.

Ik hoop dat er niets zal veranderen, al is die kans klein.

Dominique de graaff

Wij zijn Caiway abonnee, en ik ben zeer treurig na het vernemen van dit nieuws. Hoe zit het met de snelheid? Van premium naar Super (8mbit naar 25mbit), voor 2,50 euro extra. Geld is al afgeschreven, maar de verhoging ho maar..

Caiway lijkt nu al de strategie van KPN te volgen. Klanten uitmelken.

Is het trouwens ook niet een beetje raar. 5000 werknemers eruit kegelen wegens bezuinigingen en dan 2 weken later Caiway kopen?

ton

Goed nieuws want dan zal KPN ook wel Meiden van Holland gaan aanbieden op Caiw 🙂

Albert Treur

Die Ton (Schuts) met een prachtige preek voor eigen parochie… 🙂

caiway dealer uithoorn

@ Dominique de graaff

de snelheid verhoging is al sinds 1 april ingegaan.
alleen heeft uw wel een nieuwe modem nodig.
de arris modem kan dit aan.
heeft uw een webstar of een andere modem dan behoud uw de eigen snelheid zoals voorheen.

alleen door een nieuwe modem kan de verhoogde snelheid toegepast worden.

Dave

Maarten

Een goede zaak. Caiway is echt schrikbarend duur tov van alle andere providers. Zeker als het gaat om internet en apparatuur die ze boven de gemiddelde marktprijs verkopen. Ook het analoge signaal hebben ze afgesloten zodat men wel moest overstappen, dit in tegenstelling tot ziggo en upc. Ik juich dit alleen maar toe. Niet dat KPN zo goed is maar wel weer een mogelijkheid om van het verouderde zwakke beleid van Caiway af te komen op den duur en wellicht afscheid te nemen van verouderde systemen zoals een webmail systeem waarin je alleen je inbox kan raadplegen en verder niks. Ik zit helaas in een caiway gebied en ik hoor om me heen alleen maar klachten

Mark

@caiway dealer uithoorn
Mijn modem kan het prima aan maar de snelheidverhoging is er bij mij mooi niet door..

Verder kan ik elke verandering toejuigen, Caiway is de slechtste provider van internet/telefonie die ik ooit heb mogen ervaren.
Het kan eigenlijk alleen maar beter worden..

Leo

Dat CAIWAY de ontwikkelingen niet kan bijbenen is geen nieuws. In Hendrik Ido Ambacht heb ik jaren geleden Kabelfoon opgezegd vanwege de dramatische kwaliteit en service. Het is in deze regio of ADSL of CAIWAY. Waar ik van baal is dat er geen optie is om voor een andere provider te kiezen. Zowel voor ADSL als kabel, kom ik uit bij KPN. Voor ADSL moet ik nog altij een basis abbonement afnemen bij KPN. Ik wil als consument ook kunnen kiezen voor een andere kabelaanbieder zoals Ziggo of UPC.

Robert

Prachtig nieuws. Ik hoop dat hiermee een einde komt aan de arogante manier van werken door Caiway. Ze adverteren met allerlei lokkende teksten en termen als “marktconforme prijzen”, maar de consument komt bedrogen uit.
Hopelijk kan KPN de tent snel op orde brengen, zodat de laatste delen van de randstad eindelijk kunnen beschikken over een 120mbit internet verbinding.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond