Deel dit artikel
-

Ksa: ‘Invulling zorgplicht gezamenlijke verantwoordelijkheid’

Kansspelaanbieders en Kansspelautoriteit hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij het invullen van de wettelijke zorgplicht die gokverslaving moet voorkomen. Dat vertelde René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, vorige week tijdens IMGL Annual Gaming Industry Event, een jaarlijks evenement voor de kansspelindustrie. Vandaag start de plenaire behandeling van de vernieuwde Wet op de kansspelen in de Eerste Kamer.

Jansen wees er in zijn speech op dat de zorgplicht in de huidige Wet op de kansspelen erg algemeen omschreven is. Gesprekken die de Ksa in 2017 en 2018 voerde met betrokkenen, wezen uit dat er verschillende interpretaties zijn van wat de wet bedoelt. Resultaat is dan ook dat de invulling van de zorgplicht in de praktijk door kansspelaanbieders uiteenloopt: de ene aanbieder neemt verslavingspreventie serieuzer dan de andere.

Om deze reden is de Ksa gestart met het opstellen van de Leidraad zorgplicht. In dit document wordt beschreven wat kansspelaanbieders moeten doen ter voorkoming van kansspelverslaving. In ieder geval moeten deelnemers worden geïnformeerd over het kansspel dat ze spelen, spelers moeten tijdens het spel in de gaten worden gehouden, bij (vermoedens van) risicovol gedrag moet worden ingegrepen en eventueel verwezen naar hulp en er moet controle zijn op deelname door minderjarigen.

Een conceptversie van de Leidraad zorgplicht wordt volgende maand gepubliceerd op de website van de Ksa. Betrokkenen kunnen dan reageren op het document, dat later dit jaar zal worden vastgesteld. Vanaf dan is het de basis van het toezicht door de Ksa op het gebied van verslavingspreventie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond