Deel dit artikel
-

Kunstmatige intelligentie groot thema in Barcelona

Kunstmatige intelligentie lijkt het belangrijkste thema te worden van het Mobile World Congress dat vandaag in Barcelona de deuren opent. Diverse lezingen zijn gewijd aan het onderwerp.

Een van de bedrijven die AI-technologie al toepast in zijn smartphones is LG Electronics (LG). Het bedrijf deed ruim een jaar onderzoek naar AI-technologie en de vraag hoe deze geïmplementeerd kon worden in verschillende smartphonemodellen. De toepassingen beperken zich tot de camera.

De nieuwe V30-smartphone die deze week in Barcelona wordt getoond kan objecten die je op beeld wil vastleggen automatisch herkennen. Vervolgens wordt de best passende modus aangeboden. Tegelijkertijd past de camera de kleuren, de warmte en het contrast van het beeld aan.

De introductie op MWC is slechts een begin van de uitbreiding op het vlak van AI-technologieën, belooft LG.

Net als voorgaande jaren zal ook 5G weer in de schijnwerpers staan. Actueler dan ooit, omdat de eerste proefsteden, zoals het Belgische Hasselt, inmiddels van start zijn gegaan. Het Zweedse Ericsson toont onder meer nieuwe 5G-antennes, zelfs voor kleinere locaties, beter bekend als Street Macro.

Google heeft zijn belangrijkste aankondigingen – meer talen voor de Google Assistant en de lancering van ARCore 1.0 – al achter de rug. Komende week ligt de nadruk vooral op Android Go- en One-apparaten. AndroidGo is een Androidvariant voor opkomende markten, oftewel goedkopere hardware. Android One is een kale versie bedoeld voor duurdere smartphones. Nokia en Motorola zijn de eerste afnemers.

Traditioneel begint MWC met productintroducties, al zijn die dit jaar niet spectaculair te noemen. Zondag lanceerde Samsung de Galaxy S9, die qua vormgeving niet erg verschilt van de huidige S8. Het Zuid-Koreaanse bedrijf legde vooral de nadruk op de camera, kunstmatige intelligentie en AR Emoji.

Het Chinese Huawei besloot geen nieuwe smartphones in Barcelona te lanceren. Het bleef bij een tablet. Xiaomi toont deze week de Xiaomi Redmi Note 5, Mi 7 en Mi Mix 2S. Asus gebruikt het MWC voor de introductie van de Zenfone 5 en Zenfone 5 Lite.

Aan nicheproducten is dit jaar geen gebrek. Crosscall richt zich bijvoorbeeld op smartphones die tegen een stootjes kunnen. Doro en Emporia beperken zich tot het seniorensegment.

De markt voor mobiele telefoons staat overigens sterk onder druk. De wereldwijde verkopen zijn in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst teruggelopen, zegt Gartner. Volgens het bedrijf gebruiken smartphonebezitters hun toestel langer en worden smartphones minder snel vervangen. Alleen Huawei en Xiaomi genereerden groei.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond