Deel dit artikel
-

Kwartaalverlies Amazon loopt verder op

Online retailer Amazon heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 95 dollarcent per aandeel, tegen 9 dollarcent een jaar geleden. Het nettoverlies liep op naar 437 miljoen dollar, tegen 41 miljoen dollar vorig jaar. De omzet ging twintig procent omhoog naar 20,58 miljard.

Analisten hadden het verlies lager ingeschat, namelijk 74 dollarcent per aandeel. Ook voor de komende feestdagen zit Amazon met zijn voorspellingen onder de verwachtingen van analisten (pdf): de retailer gaat uit van maximaal 30,3 miljard dollar omzet, en een verlies van 570 miljoen dollar, dan wel een winst van 430 miljoen. De pessimistische blik op de belangrijke verkoopweken voor Amazon is overigens niet toegelicht.

De verliezen, niet ongebruikelijk voor Amazon, hebben deels te maken met forse investeringen in onder meer de bezorgdienst Amazon Fresh en de overname van videostreamingdienst Twitch voor 970 miljoen dollar, maar ook in Kindle Fire tablets, smartphones en televisies. Die laatste twee zijn geen succes gebleken. Amazon heeft meer dan 83 miljoen dollar aan onbestelde Fire Phones in zijn magazijnen liggen.

Vooral de online video-diensten slurpen een groot deel van de kosten op, niet in de laatste plaats omdat Amazon eigen producties laat maken om te concurreren met Netflix en Hulu.

Het is de vraag of beleggers deze verliezen nog lang willen tolereren. Het laatste jaar dat Amazon winst rapporteerde over het derde kwartaal was in 2011. Amazon moet nu zelfs geld lenen bij de Bank of America, die vorige maand 2 miljard dollar krediet verleende.

Amazon Web Services (AWS) lijkt het ook minder goed te doen dan in voorgaande jaren, de groei lijkt er uit. Amazon krijgt steeds meer concurrentie van Microsoft en Google op dit gebied. Exacte omzetcijfers geeft het bedrijf niet. AWS valt onder de categorie ‘overige’.

De koers daalde nabeurs met acht procent.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond