Deel dit artikel
-

Leeuwarden krijgt wellicht game incubator

Diverse Friese gamingbedrijven en de gemeente Leeuwarden zijn in gesprek geraakt over een game incubator in de Friese hoofdstad. Toezeggingen zijn nog niet gedaan, maar enkele Friese ondernemers willen volgend jaar al beginnen.

De Friese hoofdstad is de laatste jaren – met Amsterdam en Utrecht – een van de drie hotspots van de Nederlandse gameontwikkeling geworden, en dan met name op het gebied van toegepaste games. Het ecosysteem is met masteropleidingen bijna jaloersmakend.

Om het ondernemerschap nog beter te stimuleren maken Friese ondernemers zich momenteel sterk voor een game-incubator, zoals Groningen die al wel heeft in de vorm van Indietopia. Zo’n incubator zou kunnen zorgen voor doorstroming van studenten naar nieuwe bedrijven.

“Je ziet een paar grote studio’s en een aantal kleinere, maar tot dusverre ontbreekt de middenmoot die we hard nodig hebben,” zegt Maarten Stevens van 8D Games. Temeer daar de belangrijkste gamingbedrijven Grendel en Triangle Studios niet groot genoeg zijn om veel jong talent in dienst te nemen. Soms schuiven deze studio’s werk door naar kleinere zoals Critical Bit, maar in veel gevallen zwermen studenten na hun studie uit over de rest van Nederland.

De gemeente Leeuwarden heeft overigens al een eigen Inqubator, waarin gaming zou kunnen worden opgenomen. “De gesprekken zijn positief verlopen”, zegt Friso Roolvink van Critical Bit, een van de ondernemers die met de gemeente aan tafel zijn geschoven. Een dezer dagen wordt verder gepraat.

Volgens Roolvink is het nog niet duidelijk waar de incubator zou moeten komen, maar een voor de hand liggende locatie is de Blokhuispoort, het voormalige huis van bewaring, die door de gemeente voor het symbolische bedrag van 1 euro is overgenomen en doorverkocht aan de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed BOEi.

*In het novembernummer van Emerce magazine (#135), vandaag bij abonnees op de mat, een achtergrondverhaal over de groeispurten van Fryslân gaming; hoe het Noorden aan een eigen game-ecosysteem bouwt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond