Deel dit artikel
-

LG zet in op versnelde uitrol Ultra HD en OLED

Nederland mocht ze gisteren als eerste land in Europa aan de pers tonen: LG 55- en 65-inch Ultra HD-televisies en Curved OLED tv, ’s werelds eerste gebogen beeldscherm. Waarmee een volgend hoofdstuk in de televisiegeschiedenis begint: de IMAX-ervaring in de huiskamer.

Nederland behoort tot de Europese landen waar als eerste kleinformaat Ultra HD en televisies met gebogen beeldscherm te koop zullen zijn. Volgens Frans Hulshof, commercieel directeur bij LG Electronics Benelux, is dat vooral te danken aan het onlangs geïntroduceerde 84 inch-model Ultra HD dat ondanks de forse prijs van twintigduizend euro en ondanks de crisis juist in Nederland gretig aftrek vindt. “Nederlanders proberen graag nieuwe technologie bij. We zijn een voortrekkersland geworden”, vertelde hij gisteren tijdens de presentatie in het Stedelijk.

Dertig jaar heeft de televisie zich technisch nauwelijks ontwikkeld, maar toen een kleine tien jaar terug de eerste echt platte HD-schermen werden uitgebracht (LCD en plasma), leefde de industrie weer helemaal op. Het feest duurde echter maar kort. Enkele jaren lang verdiende de industrie grof geld met relatief dure schermen, daarna kelderden de marges. De crisis deed de rest. Vooral Japanse tv-fabrikanten leden megaverliezen.

Nieuwe technologie moet de industrie nu uit het slop helpen en dat gebeurt met Ultra HD of 4K, vier keer de scherpte van HDTV. Zo scherp dat alleen alleen pixels ziet als je een paar centimeter van het scherm af zit.

Een andere veelbelovende technologie is OLED, die flexibiliteit als belangrijkste voordeel heeft. De Curved OLED TV is ’s werelds eerste gebogen beeldscherm, waarbij het hele schermoppervlak op gelijke kijkafstand van het oog verwijderd is. LG deed meer dan vijf jaar onderzoek naar de optimale kromming,waarbij geen visuele vervorming en detailverlies aan de randen optreedt. De Curved OLED-tv ondersteunt nog geen Ultra HD, maar dat komt nog. LG’s Hulshof durfde nog geen prijs te noemen, maar hij moet dit jaar nog in de Benelux te koop zijn.

Toegegeven: de nieuwe beeldstandaard Ultra HD wordt nog door geen omroep aangeboden. Japan begint pas volgend jaar met uitzendingen. Maar bijna alle nieuwe films worden al in Ultra HD of een hogere kwaliteit opgenomen. Ook het wereldkampioenschap voetbal in Rio de Janeiro wordt opgenomen in Ultra HD. Daar hoeft de consument niet op de wachten: Ultra HD televisies zetten bestaande HD uitzendingen automatisch om in Ultra HD. En dus zijn die schermen ook nu al relevant.

Hulshof vergeleek de impact van de technologie met die van internet. Entertainment en informatie komen naar het grote, ultrascherpe en bij voorkeur licht gebogen beeldscherm.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond