Localpoint ziet goede toekomst voor OpenID

Localpoint, de eerste Nederlandse website die de API van Google voor OpenID gebruikt, heeft het volste vertrouwen in OpenID. Hoewel er weinig internetters gebruik maken van het inlogmechanisme, denkt de Nederlandse site dat hier snel verandering in zal komen.
Nu Yahoo, Google en Microsoft Live hun accounts hebben opengesteld of gaan openstellen als OpenID-provider, is er niks meer te vrezen meent Localpoint. "OpenID is nog niet bekend bij de gebruiker, dat is inderdaad een struikelblok. Toch zijn er nu genoeg grote partijen die hun accounts beschikbaar stellen voor OpenID. Mensen weten het alleen vaak niet. Maar de techniek wordt al toegepast en wordt hiermee ook steeds bekender. Ik denk dat de drempel verdwijnt", aldus Vernon Donraadt, managing director van Localpoint.
Onderzoek van Yahoo toont aan dat de gebruikers nog wat aanrommelen. Het concept mag rekenen op grote belangstelling, maar wordt nog lang niet opgepakt door de grote massa: veel gebruikers hebben er weinig kaas van gegeten.
Donraadt verwacht dat het met de medewerking van Google en Microsoft versneld uit gaat rollen: "Je bent gek als je nog gaat investeren in je eigen inlogmechanisme met de beschikbare API’s van deze partijen. Wij hebben gekozen voor een open standaard. Het is onzinnig om iets te bedenken wanneer er al een standaard is."
De managing director stipt wel aan dat vertrouwen een belangrijke factor is. "Het blijft spannend hoe betrouwbaar de diverse providers zijn. Je kunt je afvragen of het anoniem gebeurt. Google krijgt hiermee toch weer min of meer toegang tot derde partijen", zegt Donraadt.
Localpoint heeft volgens eigen zeggen een weloverwogen keuze gemaakt. "We hebben een inlogmechanisme gezocht en de techniek gekozen die we het meest kansrijk achtten. Dat hebben we blijkbaar goed gekozen. De grote drie gaan er nu ook op over en dat wil wat zeggen", aldus Donraadt.
Het OpenID-initiatief waarmee het voor internetgebruikers mogelijk is om met één wachtwoord in te loggen op verschillende websites, komt in Nederland moeizaam van de grond. De grote partijen als bijvoorbeeld de online netwerken doen er te weinig mee. Het heeft geen prioriteit. De Nederlandse start-up Nulaz biedt de mogelijkheid aan om in te loggen met openID, maar ziet dat slecht een fractie van de leden hier gebruik van maakt.
De Nederlandse OpenID-provider MijnOpenID vindt het initiatief van Google een ‘welkome aanvulling‘. en Microsoft vooralsnog geen bedreiging. Chris Obdam, een van de beheerders van de Nederlandse ‘sleutelkast’ met OpenID-accounts hoopt dat mensen nu meer gebruik gaan maken van openID.
Bron foto: striatic (CC)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond