Deel dit artikel
-

‘Markt commerciële drones groeit naar 38 miljard euro’

De markt voor commercieel dronegebruik groeit snel. Momenteel is deze branche wereldwijd goed voor een omzet van bijna 16 miljard euro, in 2024 gaat het al om bijna 38 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Drone Industry Insights. De volledige resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op Commercial UAV Expo Europe, die van 8 tot en met 10 april in de RAI Amsterdam plaatsvindt.

Drones worden nu vooral ingezet in de energiesector, de bouw en de landbouw, sectoren die de komende jaren voorop blijven lopen op dit gebied. Het gaat daarbij om het maken van luchtfoto’s, inspecties, landmetingen en het in kaart brengen van allerlei zaken. Voorbeelden hiervan zijn het inspecteren van infrastructuur, het inmeten van bouwplaatsen en het monitoren van gewassen. Ook zijn drones in staat om ziektes van gewassen aan het licht te brengen.

Tussen 2018 en 2024 wordt de markt voor commercieel dronegebruik meer dan drie keer zo groot. De dronetechnologie wordt namelijk steeds meer geaccepteerd. Landen als de Verenigde Staten, Japan, China, maar ook Frankrijk en Duitsland zullen hierbij het voortouw nemen.

Ook India kan een rol gaan spelen. Daar gaat het luchtruim op korte termijn openen voor het commercieel gebruik van de onbemande luchtvaartuigen. Dat opent een grote markt voor zowel fabrikanten als dienstverleners.

In Rwanda is een netwerk gecreerd waarbij drones van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen met medicijnen. In het regenseizoen zijn wegen daar onbegaanbaar. En in het bergachtige Zwitserland vervoert het bedrijf Matternet bloedmonsters en andere spoedeisende spullen van en naar ziekenhuizen, klinieken en laboratoria.

De onderzoekers wijzen ook op ambitieuze plannen van taxibedrijf Uber. Onder de noemer Uber Elevate wil het bedrijf hubs bouwen op de belangrijkste verkeersroutes in steden. Dubai, Singapore, Dallas en Los Angeles hebben zich al bij dit initiatief aangesloten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond