Deel dit artikel
-

Markt voor mobiele diensten flink onderuit

De Nederlandse markt voor mobiele diensten is in het derde kwartaal van 2017 behoorlijk onderuit gegaan. De omzet is in de periode juli tot september 2017 met 7,9 procent jaar op jaar gedaald naar 1,11 miljard euro. Dat blijkt uit de Dutch Mobile Operators van Telecompaper.

Ten opzichte van het tweede kwartaal bedraagt de daling 2,8 procent. In vergelijking met de voorgaande kwartalen zijn er duidelijke tekenen van verslechtering van de mobiele markt. De vier netwerkoperators wijten de versnelde omzetdaling vooral aan de impact van regulering, toenemende prijsdruk en stevige concurrentie. Vodafone bijvoorbeeld berekende dat de impact van regulering alleen al 27 miljoen euro was, voornamelijk door het afschaffen van roaming.

Vodafone laat opnieuw de grootste jaarlijkse daling zien. De operator kwam qua marktaandeel op 30,5 procent. KPN laat een omzetdaling zien van 7,1 procent, maar breidt desondanks zijn marktleiderschap iets uit naar 43,1 procent. T-Mobile ziet de omzet met 6,5 procent op jaarbasis dalen en groeit in marktaandeel licht naar 21,2 procent. Alleen Tele2 toonde een stijging in omzet, namelijk 18,7 procent op jaarbasis.

Vodafone bijvoorbeeld berekende dat de impact van regulering in Q3 2017 alleen al 27 miljoen euro was – voornamelijk door het afschaffen van roaming (RLAH) maar ook MTR en WFT. KPN geeft voor zijn outlook 2017 aan dat het de impact van roaming regulering schat op minus 40-50 miljoen euro.

In het licht van deze kwartaalresultaten en de huidige marktsituatie, voorziet Telecompaper dat de dienstenomzet van de Nederlandse netwerkoperators voor heel 2017 zal dalen met ongeveer 4,5 procent naar 4,5 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht verder dat in de periode 2017-2021 de markt verder zal krimpen, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent, tot een omzet van rond de 4,3 miljard euro in 2021.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond