Deel dit artikel
-

Meeste 5G netwerken in 2022 actief, maar volledige dekking laat op zich wachten

In 2022 hebben de meeste mobiele aanbieders (zo’n 98 procent) hun eerste commerciële 5G-diensten uitgerold. Dat voorspellen Vertiv en technologieanalysebedrijf 451 Research op basis van gesprekken met ruim honderd internationale beslissers in de telecomsector.

De meest respondenten werken al hard aan implementatieplannen. Twaalf procent verwacht nog dit jaar 5G-diensten uit te rollen, en nog eens 86 procent houdt rekening met 2021.

Daarbij richt men zich in eerste instantie op bestaande datadiensten (96 procent) en veel minder op nieuwe diensten (36 procent), zoals VR, augmented reality, digitale gezondheidszorg en slimme huizen, gebouwen, fabrieken en steden.

De meerderheid van de respondenten (68 procent) verwacht dat men pas vanaf 2028 of later volledige 5G-dekking zal bereiken. 28 procent denkt in 2027 volledige dekking te hebben en slechts vier procent verwacht totale dekking in 2025.

Voor de ondersteuning van 5G-diensten zetten telecombedrijven zogenoemde multi-access edge computingsites (MEC) in om vertraging van het dataverkeer tegen te gaan. Ook zal men steeds vaker netwerken op afstand beheren, onder meer op het gebied van energiemanagement (49 procent).

5G is de meest impactvolle en moeilijke netwerkupgrade in de telecombranche ooit, zegt Brian Partridge, een van de onderzoekers van 451 Research.

Telecombedrijf Ericsson publiceerde dinsdag zijn belangrijkste bevindingen van een onderzoek naar de perceptie die consumenten hebben van 5G. Een belangrijk deel denkt dat trage verbindingen in (grote) steden, dankzij een overvloed aan data die verwerkt moet worden, straks verleden tijd is. De respondenten verwachten ook meer keuze in breedband na de lancering van 5G.

De respondenten denken dat ze dankzij 5G meer video’s kunnen streamen in hogere resoluties, en meer gebruik kunnen maken Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR).

Het rapport ontkracht volgens Ericsson de veronderstelling dat consumenten niet bereid zijn om meer te betalen voor 5G. Respondenten geven juist aan dat ze bereid zijn desnoods 20 procent meer te betalen voor 5G-diensten. De helft van de ‘early adopters’ is zelfs bereid om 32 procent meer te betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond