Deel dit artikel
-

TU Delft krijgt 5G fieldlab

Zelfrijdende busjes, een drone die de stand van het gewas in de kassen kan overzien, de robot in een fabriek, ze maken straks allemaak gebruik van 5G. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gaat samen met de TU Delft, regio Holland-Rijnland, gemeenten Delft en Katwijk, TNO en de provincie Zuid-Holland investeren in het onderzoeken van de toepassingen van 5G in zogenoemde fieldlabs.

Hoewel Zuid-Holland beschikt over een goede digitale basisinfrastructuur die voor veel toepassingen voldoende is, is er behoefte aan meer. Het Internet of Things vraagt om zeer snelle verbindingen met een hoge betrouwbaarheid en korte reactietijd.

De uitrol van 5G zal in 2020 van start gaan als de eerste frequenties geveild zijn. Om de infrastructuur en toepassingen van 5G te onderzoeken investeert de MRDH een bedrag van 200.000 euro in het 5G Fieldlab Zuid-Holland in Delft en een bedrag van 200.000 euro in het Living Lab Scheveningen in Den Haag.

Het 5G Fieldlab is een open platform gericht op het ontwikkelen en gebruiken van 5G. In het lab kunnen onderzoekers, grote en kleine bedrijven, startups en studenten laagdrempelig nieuwe 5G-toepassingen ontwikkelen. Het 5G fieldlab komt bij The Green Village op de TU Delft Campus.

Het fieldlab biedt ook kansen voor andere initiatieven in de regio. Is een toepassing succesvol getest, dan is het op grotere schaal inzetten in het Living Lab Scheveningen mogelijk. Gemeente Katwijk en de regio Holland-Rijnland werken ook samen met het 5G Fieldlab. Het testen van 5G-toepassingen voor drones gebeurt bij Unmanned Valley Valkenburg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond