Deel dit artikel
-

MeLoveRadio op gespannen voet met voorwaarden streamingdiensten

Het nieuwe muziekplatform MeLoveRadio staat op gespannen voet met de voorwaarden van streamingdiensten. Zo stelt Spotify nadrukkelijk dat de streams niet mogen worden gebruikt ten behoeve van concurrerende of aanvullende diensten.

Het een dezer dagen gelanceerde MeLoveRadio denkt dat het geen licenties nodig heeft om radiostreams te koppelen aan on demand diensten. Wie een liedje op de radio heeft gehoord, kan hem meteen terugluisteren via een streamingdienst naar keuze, zoals YouTube of Spotify.

De vraag is of dat in de huidige opzet mag. Consumenten-streamingdiensten zijn alleen toegestaan voor persoonlijk, niet voor commercieel gebruik. Het gebruik van consumenten-streamingdiensten is bijvoorbeeld ook niet toegestaan in winkels, cafés, kantoren en werkplaatsen. Spotify kent wel een API, maar die is er alleen voor het delen van speellijsten. Ook stellen de meeste streamingdiensten beperkingen aan het gebruik van hun logo’s.

MeLoveRadio verwacht geen problemen. Bij Spotify speelt de gebruiker het nummer af via zijn eigen account. Men navigeert in een enkel geval zelfs weg naar de Spotify site.

Voor het doorgeven van streams van radiostations hoeft de site in elk geval geen auteursrechten te betalen. Het Europese Hof heeft in een zaak tussen BUMA en Nederland.FM bepaald dat de streams via verzamelportals geen nieuwe openbaarmaking zijn.

Maar het is niet gezegd dat dit ook geldt voor de naburige rechten. De rechter heeft daarover geen oordeel geveld. De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) wil voor het doorlinken naar muziekwerken op internet alsnog geld vragen op basis van naburige rechten en heeft vorig jaar een rechtszaak aangekondigd tegen radiowebsite Nederland.fm die net als MeLoveRadio zenders aggregeert.

Desgevraagd laat de organisatie weten dat het ook naar MeLoveRadio gaat kijken. Momenteel lopen er geen licentieovereenkomsten met radioportals. Men wil de tegen Nederland.FM aangespannen bodemprocedure eerst afwachten. SENA vindt dat de eerdere uitspraak van het Europese Hof ‘onvoldoende duidelijkheid’ biedt over de reikwijdte van naburige rechten.

In maart heeft er een comparitie van partijen plaatsgevonden bij de rechtbank Den Haag. De datum van het (tussen)vonnis was eerder gesteld op medio juli, maar wordt nu begin september verwacht.

Deel dit bericht

3 Reacties

Floris

voor mij is het juist een reden geweest om Spotify aan te schaffen. ik had wel een gratis Spotify account maar gebruikte deze eigenlijk zelden. door deze nieuwe dienst de afgelopen dagen wel. werd alleen dol van de reclame op spotify dus heb maar een betaald account genomen. kan mij voor stellen dat dit voor meer mensen geldt.

Dave

Ik denk dat het slim is van deze partij om gewoon te beginnen. Als je eerst wacht op een eventuele licentie kan je lang wachten, want de bestaande partijen zitten bijna nooit te wachten op een nieuwkomer. Benieuwd hoe ’t afloopt.

J.Nier

Deze nieuwe dienst zorgt er voor dat ik veel meer gebruik maak van Spotify.
Met MeLoveRadio is het veel leuker en spannender om radio te luisteren met de mogelijkheoid om mijn favoriete muziek op te slaan en opnieuw af te luisteren. Wens de bedenkers veel succes en spreek de hoop uit dat men het product kunnen uitbreiden zonder gedoe met licenties.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond