Deel dit artikel
-

Microsoft wil met andere partijen TikTok overnemen

Microsoft heeft bevestigd dat het de intentie heeft om de video-app TikTok over te nemen, desnoods met investeerders samen. De verkoop moet 15 september geregeld zijn.

In de afgelopen dagen zouden gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Donald Trump en topman Satya Nadella. Aanvankelijk leek de oplossing te zijn dat Microsoft alleen de gebruikersdata zou overnemen, waarmee het belangrijkste bezwaar van Washington zou zijn weggenomen: namelijk de vrees dat die gegevens in handen zouden komen van China. Moederbedrijf ByteDance is net als andere Chinese bedrijven verplicht om gegevens te delen met de staat. Washington vreest beïnvloeding.

Aanvankelijk zou president Trump geen voorstander zijn geweest van de verkoop aan Microsoft, waarna de onderhandelingen zondag tijdelijk gestaakt zouden zijn. Mogelijk verklaart dit waarom Microsoft nu zelf met het nieuws naar buiten is gekomen.

Reuters meldt maandag dat ByteDance van Washington 45 dagen krijgt om de verkoop rond te maken.

De aankoop is opmerkelijk, aangezien TikTok niet echt past in het overwegend zakelijke portfolio van Microsoft. Microsoft zou daarmee ineens een grote concurrent worden van Facebook (vooral Instagram) of Snapchat.

De verkoop wordt nog behoorlijk complex, omdat alleen de activiteiten van TikTok in Noord Amerika, Australië en Nieuw Zeeland door Microsoft worden overgenomen. Elders zou TikTok in handen blijven van ByteDance. Dat maakt de ontwikkeling van de app erg lastig.

ByteDance heeft zelf altijd verklaard dat de angst van Washington ongegrond is en dat gebruikersdata niet worden gedeeld met China. Vandaar dat het in China onder een andere entiteit opereert. De CEO is Amerikaans, net als een groot deel van het personeel. Toch heeft dat Washington niet kunnen overtuigen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond