Deel dit artikel
-

Microsoft bevestigt overname Minecraft, oprichters weg

Microsoft heeft zoals verwacht de overname van het Zweedse Mojang aangekondigd, het bedrijf achter het immens populaire spel Minecraft. Het is de eerste grote gamestudio die Microsoft overneemt, voor 2,5 miljard dollar. De oprichters stappen echter op.

Volgens de verklaring zal Mojang gewoon spellen blijven ontwikkelen voor iOS, Android en Playstation, naast XBox. De drie oprichters Markus ‘Notch’ Persson, Carl Manneh en Jakbok Porser zijn onmiddellijk opgestapt, zo laten ze weten. ‘Ik zie mijzelf niet als een echte game-ontwikkelaar’, schrijft Persson. ‘Ik maak spellen omdat het leuk is, niet met de intentie om er enorme successen van te maken, al is dat wel gebeurd.’

De drie oprichters gaan met enorme bedragen naar huis. Het overnamebedrag is bijna negen keer zo hoog als de jaaromzet van Mojang in 2013 (220 miljoen euro). Het achterliggende idee van de overname is ongetwijfeld om ook spellen te ontwikkelen voor het Windows Phone platform, dat duidelijk achterblijft bij iOS en Android. Op die manier moeten de investeringen weer worden terugverdiend.

Minecraft begon vijf jaar geleden als pc game, maar nu draait veertig procent van de 54 miljoen verkochte games op smartphones en tablets. Oprichter Markus Persson (35) zag tot nu toe geen brood in een Windows Phone-versie, omdat de markt te klein is. Ook had hij kritiek op voorstellen van Microsoft om Minecraft te ‘certificeren’ voor Windows 8.
 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rowdy Groothedde

2,5 miljard Dollar? Er zijn dagen dat ik het niet in de zak heb;)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond