Deel dit artikel
-

Miljoenennota: geen verhoging budget AP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) reageert teleurgesteld op de gisteren gepresenteerde Miljoenennota. Het budget voor 2022 blijft 25 miljoen euro, evenveel als in 2021. Het kabinet gaat hiermee tegen de wens van de Tweede Kamer in, die dit jaar twee moties aannam om het budget van de AP te verhogen.

Het budget moet volgens de toezichthouder minstens 100 miljoen euro worden, vergelijkbaar met andere Nederlandse toezichthouders.

‘Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een reactie.

Het budget van 25 miljoen euro, en een personeelsbestand van zo’n 180 FTE, is te weinig om goed toezicht te kunnen houden op de bescherming van persoonsgegevens, concludeerde ook KPMG in een onafhankelijk rapport. Volgens dat rapport moet de AP tot 2025 groeien naar een organisatie met 470 FTE.

De onderfinanciering van de AP heeft volgens de waakhond ernstige gevolgen: burgers en bedrijven zijn hiervan de dupe. Ook ondernemers krijgen niet de ondersteuning door voorlichting die nodig is om ongelukken te voorkomen. Internationale bedrijven moeten vijf jaar wachten tot de AP hun privacyplannen hebben goedgekeurd. Ook kan de AP datalekken onvoldoende onderzoeken. En het toezicht op algoritmes komt door gebrek aan capaciteit onvoldoende van de grond, met alle risico’s van dien: discriminatie, uitsluiting en schending van de rechten van burgers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond