Deel dit artikel
-

Minder smartphones verkocht door onderdelentekort

In het derde kwartaal werden er zes procent minder smartphones verkocht dan vorig jaar. De hoofdoorzaak daarvan is een chronisch tekort aan onderdelen. Dat gegeven is een slecht voorteken voor het altijd drukke vierde kwartaal.

Marktonderzoeker Canalys constateert de opvallend grote maar toch niet verrassende afzetdaling. De trend, want daar is sprake van, wordt veroorzaakt door een te grote vraag en te klein aanbod. Een deel van de vraagstijging is overigens defensief: winkels kopen meer dan ze nodig hebben.

Om de overvraag te ontmoedigen verhogen chipfabrikanten hun prijzen. Het moet nog blijken in hoeverre telefoonmakers die hogere tarieven doorberekenen aan hun klanten. Canalys houdt er rekening mee dat de tekorten sowieso aanhouden tot ver in 2022.

Het zijn niet enkel de verkopers van smartphones die komende weken en maanden scherp aan wind moeten zeilen. Tal van andere productcategorieën hebben met vergelijkbare tekorten te maken. Fabrieken draaien vanwege economisch herstel overuren, grondstofprijzen stijgen en in de hele logistieke keten is schaarste in mensen en middelen.

Met prijzenfestivals en de feestdagen voor de deur lijkt het de vraag hoe intens retailers zullen inzetten op Black Friday en andere acties. Het is niet ondenkbaar dat er minder producten worden aangeboden of dat de geboden kortingen lager zijn. Dat geldt dan weer niet voor software en online diensten. Daar kan in principe geen schaarste bij heersen.

Winkeliers zitten deze weken in een nerveuze periode: ze moeten voorspellingen afleveren aan de pakketvervoerders, maar hebben geen idee of ze die gereserveerde ruimte daadwerkelijk kunnen vullen.

Wat smartphones betreft, is bij Coolblue al een tijdje een publiek signaal zichtbaar. Niet alle gewenste telefoons zijn snel leverbaar. Zeven van de 23 bestverkochte toestellen zijn daar niet direct leverbaar. Bij bol.com ligt dat iets anders. Daar zijn de populairste toestellen wel op voorraad, maar dat betreft overwegend voorraden van partnerverkopers. Een marktplaats werkt zo, dat als de ene partij niet kan leveren dat de volgende automatisch onder de Koop-knop komt te zitten.

Foto: marchnwe (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond