Deel dit artikel
-

‘Mondiale reclamemarkt herstelt jaar sneller’

Reclame-uitgaven internationaal zullen dit jaar met 10,4 procent toenemen tot 634 miljard dollar. De uitgaven komen een jaar eerder voorbij pre-coronaniveau dan verwacht.

De groei is het grootst in Noord-Amerika en Australië. En het zijn vooral de digitale uitgaven die verantwoordelijk zijn voor de onverwachte groeiversnelling. Reclame- en communicatieconcern Dentsu zegt dat in zijn meest recente Ad Spend-rapport.

In 2021 gaat de helft van alle reclame-euro’s naar een digitaal kanaal. Dat kan Facebook of Google, maar ook TikTok of een van de vele tienduizenden kleine en grote online uitgeverijen die de wereld rijk is. Ook de digitale takken van tv-zenders vallen hier onder.

Waar vorig jaar de online budgetten met maar vier procent stegen, gaat dat dit jaar naar 15,6%. De totaalsom digitale reclamebudget zal naar verwachting uitkomen op 311 miljard dollar. Social groeit 23%, video 17% en Search 16% (tot 110 miljard dollar). Print toont een daling van 4,4% terwijl Bioscoop en Buitenreclame opleven met respectievelijk 35,1% en 14,6%. Radio groeit met 10,4%, wat gedreven wordt door positieve ontwikkelingen bij digitale Audi.

Het tweejaarlijkse rapport combineert data uit 59 markten waar Dentsu actief is. Een extrapolatie van die cijfers levert de algemene uitspraak op. Zo klinkt bijvoorbeeld de verwachting dat de groeicijfers in een aantal landen al boven het pre-coronaniniveau uitkomt: Amerika, Canada, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

In West-Europa komt de groei uit op 7,5 procent.

Update 15-07-2021 10:10: Ronnie van Briemen, trading directeur bij Dentsu in Nederland denkt dat de kansen het komende halfjaar niet voor het oprapen zullen liggen. “Sterker nog, er dreigen risico’s. Er zal sprake zijn van een explosieve toename van de advertentiebudgetten. De Global Tech partijen én de televisie-exploitanten profiteren daar als eerste van en zitten er het komende halfjaar weer ouderwets warmpjes bij. De toenemende vraag zorgt voor significante prijsstijging. Zeker op het gebied van televisie, het vaak zo effectief bewezen advertentiekanaal. De televisieadvertentiemarkt raakt oververhit de komende tijd. Lineaire kijktijd staat onder druk en de vraag vanuit adverteerders neemt toe. Waarom wachten op de gevolgen? Wat mij betreft is het zinvol om nu al te bedenken of een huidig mediaplan wel bestand is tegen de gekte die gaat komen. Want stel je eens voor dat niet alle ingekochte GRP’s op televisie worden uitgeleverd, is er dan bereidheid om een veel hogere prijs te betalen voor de beste posities? Of is het acceptabel om 10 tot 20 procent van de geplande reclamezendtijd niet af te nemen? Het is nu tijd om te kijken naar aanvullende alternatieven naast digitale media en televisie. Denk hierbij aan het creëren van synergie op relevante wijze met bijvoorbeeld Out of Home advertising, radioreclame of bioscoopreclame.”

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond