Deel dit artikel
-

MWC: Mobiele aanbieders pleiten voor soepeler EU-regulering

“De Europese telecomtoezichthouder staat op de automatische piloot en zou de regulering van de markt opnieuw moeten ijken”, Vittorio Colao pleit net als Telefónica-baas César Alierta voor soepeler spelregels. Eurocommissaris Kroes onderzoekt op dit moment of en hoe ze reageert op die oproep.

Vanochtend tijdens een toespraak op het Mobile World Congress deed Colao een oproep aan de Europese toezichthouders. “De regelgeving van nu is gebaseerd op een situatie uit het verleden. Toen waren die strikte regels nodig, maar nu is het tijd voor een meer industriële niet-gereguleerde marktbeschouwing”.

De topman van Vodafone wil dat de verplichte prijsplafonds en definities van welke partijen welke rol mogen innemen op de markt verdwijnen. Of op zijn minst liberaler worden geformuleerd. “Ik vraag de toezichthouders hierover na te denken”.

César Alierta van Telefónica is stelliger: “De explosie van het gebruik van mobiel dataverkeer vereist dat wij grote investeringen moeten doen in de vernieuwing van onze netwerken. Wie gaat dat betalen? Het huidige regelgevingsklimaat faciliteert niet de investeringen die wij als daarvoor moeten doen. Vergeet niet dat de mobiele telecommarkt voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor ICT-innovatie bij bedrijven en samenlevingen in het algemeen”.

De oproepen van de topmannen komt niet uit de lucht vallen en lijken goed getimede lobby-acties. De huidige regels voor de telecomprijzen lopen in juli 2012 af. De Europese Commissie is afgelopen maandag begonnen met de analyse van het effect van die regels. Daartoe heeft het belanghebbenden uit de markt om hun opvattingen gevraagd.

In een toespraak in Barcelona liet eurocommissaris Neelie Kroes zich niet in de kaart kijken. Ze stelt dat de mobiele telecommarkt zelf verantwoordelijk is voor zijn investeringen in kapitaal. De branche moet zelfs steviger investeren om zijn leidende positie niet aan het verre oosten kwijt te raken. Europa komt de markt tegemoet door meer frequenties beschikbaar te stellen, zodat de aanbieders meer mobiel breedband in de lucht kunnen hangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond