Deel dit artikel
-

Nader onderzoek nodig naar economische machtspositie Funda

Er moet nader onderzoek komen naar de vermeende economische machtspositie van woningsite Funda.nl. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vandaag in een tussenvonnis bepaald. De zaak is aangespannen door brancheorganisatie VBO Makelaar.

Eind 2012 heeft VBO Makelaar Funda B.V. gedagvaard om een ‘gelijke en transparante toegang tot de woningsite funda.nl onder non-discriminatoire voorwaarden te verkrijgen’. Funda is destijds opgezet door branchevereniging NVM (3900 leden), VBO is een kleinere organisatie (1000 leden). Omdat VBO-makelaars een hoger tarief moet betalen dan NVM-makelaars om hun woningen op Funda te koop aan te bieden en het VBO aanbod onderaan dat van NVM wordt gezet, stapte VBO Makelaar naar de rechter.

VBO Makelaar vindt dat de dominante positie van funda.nl de verantwoordelijkheid en plicht met zich mee brengt om concurrentiestructuren niet te verstoren door partijdige hulp aan NVM-makelaars. De voorkeursbehandeling van NVM-makelaars door Funda verstoort concurrentie tussen makelaars en leidt niet tot complete informatie en een objectief woningaanbod. Dit hindert de consument in de zoektocht naar de ideale woning.

VBO heeft nooit een eigen woningsite overwogen, zegt woordvoerder Rogier Spoel tegen Emerce. “Dat heeft geen zin, want NVM makelaars zetten hun aanbod toch vooral op Funda. Andere woningssites zijn nooit zo groot geworden. Wij hebben ook niets tegen Funda.nl. Het moet alleen eerlijker.”

Voor de zomer dient een comparitie plaats te vinden. Partijen kunnen dan aangeven op welke wijze deskundigen nader onderzoek moeten verrichten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond