Deel dit artikel
-

Nauwelijks meer financiering voor Europese startups

Europese en Israëlische techstartups hebben in totaal 4,4 miljard euro opgehaald in het eerste kwartaal van 2016. Dat is 31 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2015.

Het beeld wordt echter enigszins vertekend door een lening van Spotify van 1 miljard euro. Zonder Spotify is er nauwelijks sprake van groei. Sterker nog: het bedrag moest worden verdeeld over een groter aantal startups. Per startup was er dus minder beschikbaar.

Iets meer dan 500 deals gingen niet verder dan 10 miljoen euro. 115 deals werden gesloten in Frankrijk, ter waarde van 960 miljoen euro, waarmee het land vooruit loopt op bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Deels kwam dat door grote financieringen van BlaBlaCar en Sigfox.

Ook KPMG stelt vast dat private financiers in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd aanzienlijk minder durfkapitaal in startups hebben geïnvesteerd dan in het laatste kwartaal van 2015. In het eerste kwartaal van 2016 kwam voor een bedrag van 25,5 miljard dollar aan risicodragend kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een daling van 8 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 2015. Toen werd voor een bedrag van 27,7 miljard in startups gestoken.

Ook het aantal transacties verminderde, van 1.907 in de laatste drie maanden van vorig jaar tot 1.829 in het eerste kwartaal van 2016. Vooral de twijfels over de enorme waarderingen die op dit moment aan startups worden toegekend, een IPO-markt die zich niet verder ontwikkelt en aanhoudende zorgen over de macro-economische ontwikkelingen, temperen op dit moment het enthousiasme van private financiers.

Kijkend naar Europa constateert KPMG dat investeerders ook in dit deel van de wereld wat terughoudend geworden zijn. Veel Europese durfkapitalisten zijn op hun hoede vanwege een aantal onzekerheden die op de middellange termijn boven de markt hangen. Duidelijk is dat het aanstaande referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie hierbij een rol speelt. Maar ook de recente terroristische aanslagen in Brussel en de mogelijke gevolgen van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn van invloed op het gedrag van private investeerders in Europa.

Een week geleden werd overigens bekend dat investeerders Accel een nieuw fonds heeft opgericht voor Europese en Israëlische startups, met een vermogen van 500 miljoen dollar. Accel London V concentreert zich op serie A en B investeringen. Accel London IV – met 475 miljoen – werd twee jaar terug aangekondigd. Recentelijk zijn Deliveroo, Funding Circle, BlaBlaCar en ForgeRock gefinancierd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Barry Bikini

Ook dit is weer een nieuwe (waarschijnlijk) positieve ontwikkeling voor startups. Het gaat er uiteindelijk om dat goeie ideeen een realistisch bedrag ophalen ipv elk redelijk goed idee gelijk tientallen miljoenen. Daar schiet je uiteindelijk niks mee op.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond