Deel dit artikel
-

Nederland 35 jaar geleden als eerste in Europa op het publieke internet

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa een aansluiting kreeg op het open internet. Dat gebeurde bij onderzoeksinstituut CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) in Amsterdam. Systeembeheerder Piet Beertema ontving die dag een mail dat het CWI officieel toegang had tot een academisch computernetwerk dat deel uitmaakte van het internet.

Via de kersverse verbinding logde Steven Pemberton vanuit het CWI in op een Amerikaanse computer, niet wetende dat hij daarmee geschiedenis schreef. Voor het eerst konden mensen elkaar rechtstreeks een mail sturen over het internet. Het was al eerder mogelijk om elektronische berichten te verzenden, maar dat ging ontzettend traag, via een gewone telefoonlijn. Alle berichten kwamen dan in een digitaal postvak terecht, dat een of twee keer per dag de mails doorstuurde naar de ontvangers. Vanaf 17 november 1988 brak een nieuw tijdperk aan waarin deze berichten binnen enkele seconden de ontvanger bereikten.

Tot dan toe waren de Amerikanen en de Canadezen de enigen in de wereld die open internet gebruikten. Daarna volgde Nederland. Eerst maakten vooral universiteiten en onderzoeksinstellingen gebruik van de verbinding, vijf jaar later kon iedereen met een computer online gaan.

Het CWI werd een belangrijke speler in de eerste jaren van het internettijdperk. Zo bedachten internetpioniers Teus Hagen en Piet Beertema dat het handig zou zijn als je aan mailadressen en internetadressen kunt zien dat ze uit Nederland afkomstig zijn. Steven Pemberton was ook nauw betrokken bij het ontwikkelen van HTML en CSS, de talen waarmee je webpagina’s maakt. Destijds had hij geen flauw benul dat de ontwikkeling van het internet zo snel zou gaan, vertelt hij. “Pas toen ik in de jaren negentig op Times Square liep en een poster zag met een webadres erop, dacht ik: ‘Dit is nu voor het algemene publiek’.”
Heden

Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Amsterdam Science Park, waar het CWI is gevestigd. Dit verkeer gaat via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Teus Hagen werd in 2013 opgenomen in de Internet Hall of Fame, net als oud-CWI’ers Jaap Akkershuis (2017) en Daniel Karrenberg (2012). Steven Pemberton ontving in 2022 een ACM SIGCHI Lifetime Practice Award, een prijs voor innovatie en leiderschap op het gebied van mens-computer interactie.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arnold

Begin jaren 90 was ik werkzaam in NYC en had toen voor het eerst het “World Wide Web” gezien. Ik had meteen door wat de mogelijkheden waren, toen ik terug was in NED had ik een meeting opgezet met mensen waar ik in het verleden ook projecten had gedaan – tijdens die meeting begin jaren 90 vertelde ik ze dat wij internet provider moesten worden, dat een kabel veel te duur was en dat we verbinding zouden maken met het netwerk via micro waves, dat we nu een telefoonmaatschappij konden beginnen en een radio station als we dat zouden willen – ze keken mij aan of ik niet helemaal goed was – ik had toen uitgevonden dat Knoware een studenten clubje uit Utrecht een internet verbinding konden verstrekken, ik had een 14K4 modem gekocht voor 450,- en had een inbel programmatje Gopher, waarbij je het hele protocol zelf moest invullen en aan het einde AT&T met je telefoon nummer en dan hoopte dat er opgenomen werd anders moest je alles weer overnieuw doen. Ik had een programmatje draaien op mijn computer dat ik precies kon zien via welke kabel in de USA terecht kwam en dan had ik een overzicht van de websites per staat die op 2 handen te tellen waren. Indien er een foto op de website stond dan zat je zeker een uur met je armen over elkaar voordat deze lijntje voor lijntje was opgebouwd. in mijn optiek was de grootste remmende factor op de ontwikkeling van het internet in NED de belminuten, in de USA was het 1x inbellen en dan de connectie kosten betalen en voor de rest koste het niets. Nu is internet de nieuwe melkkoe met de veel te hoge kosten – in Spanje heb ik glasvezel 500 mb up en down voor 25 euro!!!
In NED betaal je ongeveer 65 euro voor hetzelfde!
Als je dan op internet bent is de kwaliteit gelijk, of je nu in NED of in Spanje zit, misschien hebben ze in NED gouden handschoenen als als ze het glasvezel aanleggen en onderhouden waardoor het zo belachelijk duur is.
het gevolg zal zijn dat in deze veel te dure tijden de onderlaag van de samenleving het zich niet meer kan veroorloven waardoor de splitsing in de maatschappij weer groter wordt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond