Deel dit artikel
-

‘Nederland moet zich sterk maken voor breed verbod op geo-blocking’

De Nederlandse overheid toont te weinig ambitie om een einde te maken aan geo-blocking in Europa. Dat stelt de Consumentenbond. Die roept minister Kamp op zich in te zetten voor een breed verbod op geo-blocking – en andere vormen van discriminatie op grond van nationaliteit, woonplaats of plaats van vestiging.

De Europese Raad van Ministers en het Europese Parlement (EP) onderhandelen over een Europese verordening die bestaande kunstmatige barrières moet wegnemen. Door deze barrières is het voor consumenten vaak onmogelijk om online een product aan te schaffen of een dienst af te nemen in een ander land dan waar zij wonen.

Nederland wil een groot aantal producten uitzonderen van het verbod. Consumenten dreigen daar de dupe van te worden. De bestaande barrières zijn in strijd met het doel van de EU om tot een digitale interne markt te komen, zo houdt de Consumentenbond de minister voor.

In de brief (pdf) aan minister Kamp schrijft de bond: ‘Het is aan niemand – en al helemaal niet aan jongere consumenten – uit te leggen dat geoblocking in het hedendaagse verkeer voorkomt en dat deze praktijk bij gebrek aan daadkrachtige politieke besluitvorming zou blijven voortduren.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond