Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org tevreden over voorstel geoblocking-verordening

De leden van de IMCO (Interne markt en consumentenbescherming) Committee van het Europees Parlement hebben gisteren ingestemd met het conceptrapport van rapporteur Roza Thun over het voorstel voor een geoblocking-verordening. Branchevereniging Thuiswinkel.org kan zich vinden in de aanbevelingen.

In het voorstel staat onder meer dat een consument de toegang tot producten en diensten niet mag worden geweigerd vanwege zijn nationaliteit, woonplaats of verblijfplaats.

Concreet houdt het voorstel in dat slechts eenmalig toestemming van de consument noodzakelijk is voor het ‘rerouten’ van een website. Bij een tweede bezoek hoeft de website niet nogmaals om toestemming te vragen.

Er worden waarborgen geboden die de vrijheid van ondernemers om betaalmiddelen naar eigen keuze aan te bieden respecteren en die het risico op fraude of niet-betaling beperken.

Het conceptrapport bevat ook meer duidelijkheid over wanneer een ondernemer geacht wordt zijn activiteiten op een bepaald land te richten. Van een ondernemer die toegang verschaft tot zijn website en bepaalde betaalmethoden accepteert, kan bijvoorbeeld niet automatisch worden aangenomen dat hij zich op deze lidstaat richt.

De ondernemer hoeft verder niet aan de wetten of de taal van de lidstaat van de consument te voldoen als de ondernemer niet van plan is daar te verkopen.

Over de definitieve verordening wordt nog onderhandeld. De verwachting is dat hier nog dit jaar overeenstemming over wordt bereikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond