Deel dit artikel
-

Nederland warm voor ‘bankieren bij Google’

Meer dan de helft van de consumenten vertrouwt een technologiebedrijf meer dan banken in het algemeen. In Nederland, zo blijkt uit nieuw onderzoek, hebben de banken een nipte voorsprong. Mede door hun investeringen het mobiele kanaal.

Wereldwijd hebben banken te kampen met opkomende concurrentie op onverwachte hoek. Steeds meer internetbedrijven willen een stuk van de markt pakken, veelal op het gebied van betalingen. De stap e-commercepartij naar betaalspecialist is niet groot. En start-ups met scherpe focus op een bepaalde dienst winnen ook makkelijk klandizie.

“Niet-banken zijn sterk en zelfs dominante geworden in veel landen, waaronder Brazilië, Hong Kong, Duitsland en India. Als banken het geboden gemak en de ervaring van dienstverlening niet verbeteren dan blijven nieuwe spelers klanten winnen.” Dat valt te lezen in een onderzoeksrapport van adviesbureau Bain & Company. Het onderzoek vond plaats onder 152.000 consumenten, waarvan 2.500 in Nederland.

Een van de belangrijkste elementen waarmee nieuwkomers klanten van banken afsnoepen is vertrouwen in de partij die het meeste waarde levert. Het blijkt dat consumenten eerder een technologiebedrijf vertrouwen dan banken:

In Nederland doen banken het nog goed omdat ze veel investeerden in apps. In de meeste andere landen winnen de nieuwe marktpartijen met hun focus op het mobiele kanaal. Of de afwezigheid daarvan bij gevestigde partijen.

Bain & Company zegt dat er weinig landen in de wereld zijn waar consumenten enkel en alleen met een app bankieren. Naast Zweden, Singapore en Zuid-Afrika is Nederland een van die uitzonderlijke markten.

Het Financieele Dagblad zocht uit welke technologiebedrijven in Nederland beter qua NPS scoren dan banken. Rabobank en SNS zijn de enigen die meer promoters dan critici hebben maar ze leggen het af tegen bol.com, Microsoft, Google, Amazon en eBay. Apple scoort in Nederland de hoogste NPS, gevolgd door Coolblue.

Foto: Ben Kraan Architecten (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond