Deel dit artikel
-

Nederlander blijft komende vijf jaar met contant geld betalen

Het grootste deel van de Nederlanders denkt de komende vijf jaar te blijven betalen met contant geld. Wel voorziet bijna de helft van de ondervraagden in de toekomst minder contant af te rekenen dan nu. 21 procent van de ondervraagden, vooral de groep jongeren, denkt over vijf jaar volledige overgestapt te zijn op elektronisch betalen. Dat blijkt uit onderzoek van DNB.

Hoewel in Nederland sprake is van een terugloop in het gebruik van contant geld, hebben veruit de meeste Nederlanders vandaag de dag nog bankbiljetten (83 procent) en munten (90 procent) op zak.

De ondervraagde groep heeft een groot vertrouwen in de echtheid van de biljetten. Sinds 2005 neemt dit vertrouwen gestaag toe. Bij de laatste meting geeft 89 procent een rapportcijfer van 7 of hoger en 63 procent geeft zelfs een 8 of hoger. Vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten die uit een geldautomaat komen is het hoogst. Bij biljetten die als wisselgeld van een winkelier worden ontvangen is dat vertrouwen iets minder.

De meeste overboekingen en online betalingen worden inmiddels al wel vanaf een smartphone of tablet opgestart, stelt de Betaalvereniging in zijn een dezer dagen verschenen jaarverslag. Daarmee loopt Nederland voorop in Europa.

Met smartphones doen consumenten steeds meer onderlinge betalingen, al dan niet met makkelijke betaalverzoeken die ze via social media naar elkaar versturen. In 2018 dienden zich enkele nieuwe dienstverleners voor mobiele betaaldiensten aan.

Medio 2019 kunnen alle klanten van zeven Nederlandse banken via mobiel bankieren en internetbankieren binnen 5 seconden geld naar elkaar overboeken, ook naar ontvangers bij andere banken dan de eigen bank en ook ’s avonds, in het weekend en op feestdagen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

3 Reacties

Kees

Vertrouwen in bankbiljetten heb ik wel. Vertrouwen in mobieltjes als betaalmiddel heb ik in het geheel niet. Onhandig in het gebruik, kwetsbaar voor hackers, spionage door bedrijven etc. Daar begin ik ook niet aan. Ik ben absoluut niet van plan om munten en bankbiljetten af te schaffen de komende vijf jaar. Daarna ook niet, trouwens.

angela

Ik ben niet van plan om over te stappen op volledig elektronisch.
Ik pin altijd n weekgeld zo weet ik precies wat eruit gaat en waaraan.
Natuurlijk wordt er ooit bij gepind wanneer er bijvoorbeeld kleren nodig zijn.
Maar op mijn bankrekening geen kleine uitgaven waarvan je al snel niet weet waar het aan op gegaan is. In de toekomst verwacht ik wel mijn boodschappen te pinnen, deze doe ik 1 keer per week, echter n weekgeld blijft omdat ik dat het duidelijkste vind.

henk

beste bankdirecteuren ,wat denken jullie hoe een dakloze of bedelaar aan zijn geld kan komen voor een brood te kopen, heeft de bedelaar dan ook een pinapparaat bij zich. ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond