Nederlanders bieden massaal op .eu domeinnamen
Nederlanders hebben massaal geboden op domeinnamen die eindigen op .eu, zo blijkt uit een overzicht van EURid, de non profitorganisatie die de zogenoemde top level domeinnamen registreert.
Volgens de laatste opgave zijn er sinds de start van de registratie vorige week woensdag 14.800 aanvragen door Nederlanders ingediend.
Nederland eindigt daarmee op de tweede plaats na Duitsland. Frankrijk staat op de derde plaats. Alleen al op de eerste dag waren er meer dan 100.000 aanvragen.
Wat opvalt is dat de meeste Nederlandse bieders geen bekenden zijn. Er zitten zo te zien veel zelfstandige ondernemers tussen die telefonisch nauwelijks te bereiken zijn en waarschijnlijk hopen dat ze de namen voor veel geld kunnen doorverkopen.
Multam BV uit Leiden is een van de actiefste bieders geweest, eigenlijk al meteen vanaf het moment dat woensdag om 11.00 uur stipt de inschrijvingen begonnen. Het bedrijf eindigt hoog bij de aanvragen voor hotel.eu en bood zelfs diverse malen op seks.eu, een domeinnaam waar nauwelijks belangstelling voor lijkt te bestaan. Het was ook het eerste bedrijf dat de naam porn.eu heeft aangevraagd, na Brandconcern uit Den Haag. De Volle Evangelie Gemeente Rehoboth uit Eersel greep naast sex.eu. Volgens woordvoerder C. Vermeulen was het de bedoeling om op het veelgevraagde domein uit te leggen “hoe geweldig seks is op de manier zoals God het heeft bedoeld”.
De Gouden Gids was een kwartier te laat voor detelefoongids.eu. Die naam is opgeëist door De Telefoongids B.V. Beide ondernemingen grepen echter weer naast telefoongids.eu. Gouden Gids is wel de enige aanvrager van goudengids.eu.
Bier.eu is bijna exclusief voor Duitsers opgeëist. En de domeinnaam Voetbal.eu komt waarschijnlijk bij het Nederlandse bedrijf Roosit terecht. De eerste bieder voor casino.eu is Michael Zwanenburg van Classic Internet. Maar voor Poker.eu waren de Nederlanders te laat, ergens onderaan de lijst bungelt P.J.H. van Lier namens Dating.nl. Die was er wel weer als eerste bij voor Dating.eu.
Sommige domeinnamen verraden al toekomstige plannen van bedrijven. Zo vroeg de Staatsloterij staatsloterijmuziekland.eu en koniginnedagloterij.eu aan. De aanvragers mijden doorgaans al te generieke domeinnamen als loterij.eu, politiek.eu en muziek.eu, televisie.eu kennelijk omdat men ervan uitgaat dat die al zijn geclaimd. Zowel Traffic Web Holding als Roos IT grepen naast radio.eu.
Degenen die als eerste bieden maken de meeste kans op een domeinnaam, zij het dat alle aanvragen apart nog zullen worden beoordeeld. In de eerste twee maanden dat inschrijving mogelijk is, de zogenaamde sunrise-periode, kunnen alleen houders van een merknaam en overheidsinstanties in Europa een aanvraag voor een .eu-domeinnaam indienen. Hostingproviders dienen aanvragen in bij de Belgische domeinnaambeheerder Eurid.
Sommige domeinnamen zijn overigens al gereserveerd. Nederland.eu behoort toe aan de Staat der Nederlanden. Maar plaatsnamen niet. De Gemeente Haarlem heeft pas maandag geboden op haarlem.eu, net zoals de gemeente Amsterdam dat deed met amsterdam.eu, maar groningen.eu stond gisteren nog open.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
13 Reacties
C Kiesebrink
Vreemd verhaal over " het bieden op domeinnamen" wellicht niet geheel terecht maar op de site van EURid staat de gehele aanvraag procedure uitgelegd, en het lijkt me dat houders van een Merk als eerste aan de beurt komen, daarna handelsnamen en daarna de zogenaamde landrush. Begrijpelijk dat de meeste bekende concepten van het internet worden geregistreerd/ aangevraagd, mijn vraag is hoe ze de merken gaan controleren want daar zal PWC nog een hele pil aan hebben. Om Europees te controleren. Maar uiteindelijk hebben wij natuurlijk ook ingeschreven, echter wel met de juiste papieren van het Benelux Merken Bureau.
Mike Moolenbel
Jammer dat de auteur van dit artikel de lezer niet volledig informeert over de procedure van het aanvragen van .eu domeinnamen. Nu ontstaat het idee dat iedereen maar van alles kan gaan aanvragen. De huidige periode, de zogenaamde Sunrise, biedt alleen publieke instellingen en eigenaren van geregistreerde (merk)namen nog de mogelijkheid om .eu domeinnamen te registreren. De aanvraag van generieke domeinnamen als hotel.eu heeft tijdens de Sunrise periode als het goed is weinig kans. Dit kan pas tijdens de Landrush periode die op 7 april 2006 start. Zie verder http://www.eurid.eu.
Geen
Volgens mij is het nog de vraag of men deze namen ook krijgt. Zoals bekend gaat het hier om de Sunrise en betreft het merken met een Trademark. Maar wie heeft Sex als trademark?
peter van Schaik
Volgens mij klopt dit niet: Houders van merknamen kunnen pas vanaf februari registreren, en particulieren zonder vennootschap moeten tot april wachten. Bedoelt u niet houders van handelsnamen?
Redactie
@Mike.Vorige week hebben we al geschreven over de eerste fase van de aanvraagprocedure, zie artikel: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1006968
Camiel
Beetje jammer dat de redactie dit bericht niet beter controlleerd, er ontstaat nu de indruk dat ieder zomaar elke willekeurige domeinnaam kan claimen. Terwijl er toch duidelijke regels zijn gesteld door EURID.—————————————————————— Regels t.b.v. het registreren van .EU domeinenEindelijk is het dan zover. Alle regels en vereisten voor de aanvraag van een .eu domein zijn onlangs officieel bekend geworden. Ook is er nu definitief duidelijkheid over de drie fasen waarin de .eu domeinen worden uitgegeven. Fase 1 vanaf 07/12/2005Houders van geregistreerde merknamen, overheidsinstanties en rechthebbenden van een geografische aanduiding kunnen nu hun naam onder. eu aanvragen. Fase 2 vanaf 07/02/2006Houders van andere bestaande rechten kunnen nu hun aanvraag indienen. Het gaat hier dan voornamelijk om bedrijfsnamen.Ook aanvragen die eigenlijk reeds tijdens de eerste fase konden, zullen nu nog aanvaard worden. Fase3 vanaf 07/04/2006Iedereen kan nu eender welke beschikbare domeinnaam registreren. Dit start met een zogenaamde “landrush”: een korte periode waarin alle pre-registraties zo snel mogelijk doorgestuurd worden. ——————————————————————————
Redactie
@Camiel. Dank voor deze aanvulling. Heb het bericht gewijzigd, omdat de eerste fase niet correct/duidelijk beschreven was.
Billie
Hilton noch enig ander hotelbedrijf kan hotel.eu claimen, dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Daarom wordt er massaal geboden op die namen. Het wordt wat anders als hilton.eu zou worden geclaimd door een andere hotelketen. Ik heb nergens gelezen dat houders van geregistreerde merknamen alleen maar aanvragen voor hun eigen merken mogen indienen.
Euking
@Billie: Niets staat je in de weg om aanvragen voor andere dan je eigen merken in te dienen. Die aanvragen zullen echter wel worden afgewezen. Je dient je claim namelijk binnen 40 dagen na je aanvraag te onderbouwen met zogenaamd "documentary evidence" waarmee je je merkrechten aantoont. Blijkt uit de documentary evidence namelijk niet dat je op het moment van aanvragen in het bezit was van een merkrecht dan heb je pech en wordt je aanvraag alsnog afgewezen. En dan moet het ook nog eens een in Europa geregistreerd merkrecht zijn.
Frits
@Geen (3:25)"Een sportwinkel kan het merk soccer niet registreren, legt Roo uit. Dat merk is in die branche niet onderscheidend genoeg. Het merk soccer kun je echter wél vastleggen als tandpastabedrijf." http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1006968 Dus een koekjesbedrijf dat sex als merk heeft geregistreerd kan nu in fase 1 sex.eu krijgen.
billie
Volgens mij gaan generieke domeinnamen uiteindelijk gewoon weg in volgorde van aanvraag. Want: Als seks.eu wordt geclaimd door een bedrijf dat seks als merk voert voor een geur, en tevens door een bedrijf dat seks voert als merk voor een drankje, ontstaat er een probleem. Ze hebben er allebei recht op. Afwijzen dan maar? Reken maar dat aanvragers de trucendoos opentrekken om domeinnamen op te eisen. En wie krijgt ajax.eu? De voetbalclub of de fabrikant van de brandblusser?
Baronnn
Zoals het er nu naar uitziet, kan voetbalclub Ajax naar de domeinnaam fluiten (zie http://www.whois.eu). Zij staan als derde in de rij van zes registraties. Het accountantskantoor wat de registraties begeleidt (PwC als ik me niet vergis), begint bij de nummer één om te zien of dit bedrijf aan alle voorwaarden voldoet om de domeinnaam te claimen (bedrijven hebben een uittreksel uit het merkenregister moeten inleveren). Voldoet het eerste bedrijf daaraan, dan krijgt dit bedrijf de domeinnaam. Voldoet het bedrijf niet aan alle voorwaarden, dan wordt de nummer twee op de lijst bekeken, enzovoorts.
mr Alphons Geerlings
Ik lees in de reacties een hoop onjuistheden. Het begint eigenlijk al met de kop van het artikel: ' Nederlanders bieden massaal op .eu' van het artikel van Jan Libbenga Het gebruik van het woord bieden wekt de suggestie alsof degene die meer betaald meer kans heeft dat is onjuist. Het is vrij simpel. Domeinnamen vertegenwoordigen een grote waarde.In 1996 moest ik mijn clienten nog overtuigen dat ze 'hun' domeinamen moesten aanvragen. Vaak zei men dat is voor 'nurds'. Toen was het wie het eerst komt wie het eerst maalt. Of je nu een merkrecht had of dat je een gemeente bent of een bedrijf dat maakte allemaal niet uit. Het gevolg was dat er van die 'slimmerikken' waren die alles wat los en vast zat gingen registreren. Dat worden ook wel 'piraten' of 'grabbers' genoemd. Dat heeft tot veel rechtszaken geleid waarbij de naam weer werd toegewezen aan de rechtmatige eigenaar. Maar als er bijvoorbeeld 3 eigenaren zijn zoals bijvoorbeeld in het geval AJAX (wasmiddel, FC, brandblussers) dan is de eerste degene die de domeinnaam krijgt. Om het allemaal wat eerlijker te laten verlopen het de EU heel lang vergadert en heeft men besloten tot de ' oplossing' te komen die er nu ligt. Kijk voor 'dummyproof' tekst op http://www.deMerkplaats.nl onder de EU-vlag 'eu domeinnaamrace'. Op dit moment, na 7 december 05, krijgen wij nog steeds vele verzoeken om eeen merk via een zogenaamd kortgeding depot te registreren dan heb je binnen enkele dagen het benodigde merkrecht voor een eu domeinnaam. Uiteraard is de regeling bedoeld voor de 'echte' merkhouders. Om een voorbeeld te geven het kerkgenootschap dat sex.eu heeft aangevraagd had het merk sex gedeponeerd voor de klasse vissersnetten. Leuk bedacht trouwens. Denk dan meteen aan de vissers uit de bijbel. Maar ik heb zo het vermoeden dat er nooit netten op de markt zullen verschijnen van het merk sex. de kerkgenootschap heeft gewoon een maas gevonden in de wet 'de regeling'. Tot mijn spijt waren ze niet de eerste. Had toch wel mooi geweest als zij de domeinnaam eu hadden gekregen. Het is niet goedkoop maar je kans op een EU domeinnaam wordt dan wel erg groot. mr Alphons Geerlings adviseer van der Merkplaats Amsterdam