Deel dit artikel
-

Nederlandse hosters breiden uit met webdiensten

Hosting providers uit Nederland breiden steeds meer uit met cloud-diensten. Hun klanten, veelal het MKB, vraagt in toenemende mate om webdiensten die ‘in de wolk’ worden gehost. Niet iedereen in de branche ziet de toekomst rooskleurig.

Dat blijkt uit een steekproef die Blauw Research deed onder 95 leden van de brancheorganisatie voor hosting bedrijven DHPA. De steekproef fungeert als een thermometer in de markt en beschrijft de ontwikkelingen over afgelopen jaar en geeft een blik op de nabije toekomst.

Slechts tien procent van de ondervraagden biedt cloud-diensten. Dat kan een veelheid van toepassingen zijn, variërend van analytics tot tekstverwerking en van CRM tot e-mailmarketing.

Hoewel een klein aantal van de hosters cloud-diensten biedt, is dat wel het terrein waar afgelopen jaar het meest in werd geïnvesteerd. Een op de vijf breidde in 2010 uit op dit gebied. En een kwart van de ondervraagden verwacht dat ze hier dit jaar uitbreiden.

Met deze nieuwe diensten richten de hosting providers zich voornamelijk op het MKB, wat 68 procent van het klantenbestand uitmaakt. Die zitten veelal in de zakelijke dienstverlening en de handel. Daaruit spreekt dat internet voor steeds meer ‘normale’ bedrijven onderdeel van de primaire bedrijfsprocessen wordt.

Hoewel er in de branche doorlopend wordt vernieuwd, betekent de technologische vooruitgang niet dat de toekomst financieel rooskleurig is. Van de respondenten denkt 37 procent dat dit jaar de eerste hosting providers “dit jaar nog het licht uit zullen doen”.

Een duidelijke reden daarvoor wordt niet gegeven, maar het staat vast dat de concurrentie uit het buitenland steeds groter wordt. Naast internationale hosting providers zijn er ook partijen als Google en Amazon die hosting en specialistische digitale diensten leveren. Dat gebeurt vaak tegen behoorlijk concurrerende prijzen.

Bijna de helft, 44 procent, van de Nederlandse hosting bedrijven richt zich niet op de internationale markt. Niet in Europa, noch de wereld daarbuiten.

Andere cijfers:

  • 50 procent had in 2010 een omzet van meer dan 6 miljoen euro
  • 5 procent lid is van Thuiswinkel.org
  • 43 procent doet amper tot geen acquisitie. De klanten komen vanzelf.
  • Vandaag de dag worden internet providers nog als direct concurrentie gezien. In de nabije toekomst niet meer. Dan zijn dat enkel nog application service providers, datacentra en leveranciers van software en hardware.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond