Kies de juiste cloud
Omdat we steeds meer afhankelijk worden van onze IT omgeving, worden er steeds hogere eisen aan gesteld. Met als recente ontwikkeling de cloud. Maar de ene cloud is de andere niet. Een paar vragen die het verschil kunnen maken bij het kiezen van een aanbieder of virtualisatielaag.
Lokale dataopslag of centraal?
Welke dataopslag wordt gekozen, maakt voor de mogelijkheden nogal uit. Centraal heeft als voordeel dat er, bij uitval van een fysieke machine, snel doorgedraaid kan worden zonder dat er een datamigratie plaats hoeft te vinden. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van technieken voor spreiding van drukte op se servers. Nadeel; centrale dataopslag is duurder en vergt een hoger kennisniveau van de aanbieder dan lokale opslag. Belangrijk hierbij is welke prestaties er verwacht worden van de opslag; hoeveel bewerkingen per seconde (IOPS) worden bijvoorbeeld gevraagd en welke zekerheid wordt verwacht?
Wat zijn de maximale groottes?
Altijd goed om van tevoren te weten: Hoe groot kan mijn opstelling maximaal worden? Hoeveel rekenkracht kan ik hebben? Wanneer groei ik uit de oplossing? Durf te vragen waar de limieten van de geboden oplossing liggen. Geen limiet bestaat niet. Migraties zijn tijdrovend en kostbaar, dus dit moet vooraf bekend zijn.
Wat kost downtime?
Vroeger werd de vraag gesteld wat het kost om alles online te houden. Tegenwoordig wordt er eerst gekeken naar wat het kost als het offline gaat. Want wat kost het als het hele kantoor niet kan werken? Kunnen klanten dan nog bestellen? Wat verdien ik op primetime met mijn webshop? En wat loop ik mis als hij dan een kwartier (of meer) offline is? Wat kost het qua personele inzet op een helpdesk als de vluchttijden niet op internet te zien zijn? Bij het bepalen van een budget is het dus belangrijk dat er een goede afweging wordt gemaakt tussen uptime en kosten.
Vendor lock in?
Neem in de keuze voor de aanbieder en virtualisatielaag ook de exitkosten mee. Het is beter die mee te nemen in de overweging bij aanschaf, dan bij de overweging om te vertrekken. Kan de virtuele machine mee naar een andere partij? Hoe gaat zo’n migratie? Kan een eigen IP-range worden verkregen? En meegenomen naar een andere provider?
Hoe veilig is het?
Veiligheid is een kwestie van vertrouwen. Vraag ervaringen op. Het liefst gerenommeerde namen. Een ISO certificering van de aanbieder of het datacenter, geeft meer zekerheid over o.a. de fysieke toegang tot de racks. Daarnaast moet er na worden gedacht over afscherming van het netwerk. Kan iemand het netwerk overnemen? Kan het netwerk worden gesplitst van de andere netwerken?
Affinity en anti-affinity?
In sommige gevallen mogen twee servers pertinent niet op dezelfde fysieke machine draaien, in hetzelfde cluster of in hetzelfde datacenter. Denk aan twee loadbalancers die niet op dezelfde fysieke server mogen draaien (als de fysieke server uitvalt is de oplossing alsnog onbereikbaar) of een webserver die juist wel op dezelfde fysieke server moet draaien als de bijbehorende databaseserver. Is dat in te regelen?
Testmogelijkheden
Is het mogelijk om met de partij een testomgeving af te spreken als bewijs voor hetgeen er beloofd wordt? Hoe flexibel wordt daar mee omgegaan? Is het eerst betalen, dan krijgen of is deze grens niet zo strikt?
Welke cloud kiezen?
Kies voor de oplossing die past. Kies niet voor de beste omdat het de beste is. Kies niet voor de goedkoopste omdat het de goedkoopste is. Kies voor de oplossing die het best past bij de behoeften. Er is geen pasvorm te leggen op de behoeften die een organisatie heeft. Een ander kan die afweging niet maken. Kies bewust.
)* Auteur Dennis Wijnberg is Senior Sales Consultant bij Oxilion.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
W.olk
Extra tip 1 : Kijk uit voor ‘verborgen’ kosten.
Bij bijvoorbeeld Amazon EC2 betaal je ook voor het dataverkeer tussen de verschillende servers in je cloud alsof het extern verkeer betreft.
Bij zeer data-intensieve applicaties waarbij processen veel data-verkeer tussen een server en database genereren, kunnen deze kosten ook aanzienlijk oplopen.
Evalueer eerst of een move naar de cloud echt wel aantoonbare resultaten heeft.
Extra tip 2:
Ook al behandelt een adviseur je als de koning bij het binnen halen van een groot contract., pas als het fout gaat dan zal je de werkelijke service van een bedrijf kunnen beoordelen.
Meestal is de behandeling dan opeens een stuk minder.
Indien mogelijk, verplaats eerst een deel van de activiteiten om de werkelijke service van de cloud provider te bepalen.
Ben je een klein bedrijf? Ga er dan niet vanuit dat je veel service kan verwachten van grote jongens zoals Amazon.
Ook al gaat het aantoonbaar fout dan zal het veel grote jongens in de cloud business een worst zijn omdat je maar een ‘klein’ bedrijfje bent.
Extra top 3 :
Trap niet in alle verkooppraatjes.
Als expert moet ik helaas concluderen dan het zelfs bij Amazon nog een hoop amateuristisch gerommel is.
De service en faciliteit zijn verre van ideaal en verre van compleet. De monitoring mogelijkheden van je cloud is een lachertje vergeleken bij commerciele monitoringpakketten.
Menig infrastructuur die ik tot nu toe gezien heb doet niet onder voor die van cloud providers.
De specs klinken leuk en de verkooppraatjes zijn zoet, maar je komt er meestal pas later achter dat de werkelijk een stuk beperkter is.
Dennis Wijnberg
Bedankt voor de extra tips W.Olk 😉
Romo
Eis een rondleiding door het datacenter voordat u een contract afsluit…
Linda Schilperoort
@W.olk: mocht je je kennis, tips en mening ook willen delen in dit dossier, laat het me dan weten! Mailen kan naar linda@emerce.nl.
Mark
@rormo Waarom een rondleiding in een datacenter? De meeste specs van een datacenter vind je gewoon online en veel cloud services zitten in het buitenland. Ik vindt de Tier van het datacenter(s) relevanter dan een rondleiding.
@dennis, prima stuk! Mis iets over redundatie, want niet ieder cloud dienst is automatisch redundant. Ook mag je iets toevoegen over legal en locatie van de cloud service. Daar kunnen ze je bij Mobypicture inmiddels ook wat over vertellen.
Dennis Wijnberg
@Mark: Thanks! Goede aanvulling. Ik neem inderdaad aan dat een cloud bij definitie redundant is. Maar er zijn natuurlijk meerdere vormen van redundantie. Niet elke vorm wil je per definitie opleggen aan je klanten (want: performance penalty mogelijk).
Over legal en locatie wil ik nog wel eens een blogje schrijven, al is dat misschioen meer iets voor de ex-collega’s van ICTRecht? Daar hebben ze volgens mij al iets over geschreven op hun blog!