Deel dit artikel
-

Nederlandse tool geeft website privacycijfer

De privacyvoorwaarden op websites worden amper gelezen. Promovenda Elisa Costante van de TU Eindhoven heeft daarom algoritmes ontwikkeld die de voorwaarden analyseren en voor de bezoekers de ‘privacykosten’ berekenen.

De algoritmen kunnen theoretisch ingebouwd worden in webbrowsers. Die waarschuwen dan bij websitebezoek vooraf in welke mate de website de persoonlijke gegevens uitnut. De tool geeft de websites een cijfer tussen 0 en 1, waarbij nul staat voor ‘geen privacykosten’. Een bedrijf als Google komt erg hoog uit.

De tool van Costante werkt in stappen: eerst kijkt hij naar de compleetheid van onderwerpen, dan naar de betekenis ervan, en vervolgens naar de ernst van het gebruik van de data.

Voor de berekening van het privacycijfer kijkt de Italiaanse onderzoeker onder meer naar de gevoeligheid van de gegevens en hoe lang ze opgeslagen worden. De algoritmes houden bovendien rekening met het feit dat veel webdiensten bestaan uit een koppeling van meerdere webdiensten, die elk hun eigen privacybeleid voeren.

Constante heeft ook nog aan een tweede tool gewerkt. Zo blijkt dat de databases waar providers persoonlijke gegevens opslaan, niet goed beveiligd zijn. Ze hebben meestal wel een toegangscontrole, maar ze houden niet in de gaten wat toegelaten gebruikers doen als ze eenmaal binnen zijn. De promovenda ontwikkelde daarom een tool die nauwkeurig het gedrag van gebruikers in beeld brengt. Vervolgens monitort ze alle handelingen, om afwijkend gedrag tijdig op te sporen.

Constante zegt dat datadiefstal zoals bij Sony, waar een paar jaar terug de gegevens van 77 miljoen Playstationspelers werden gestolen, met haar tool veel eerder was gesignaleerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond