Deel dit artikel
-

Netflix verliest voor het eerst abonnees

Netflix merkt nu echt de hevige concurrentie van andere streamingdiensten. De koers kelderde zojuist 23 procent nadat het bedrijf  een verlies van 200.000 abonnees rapporteerde. Het is de eerste keer in tien jaar dat het bedrijf per saldo abonnees kwijtraakt.

Het verlies is deels het gevolg van het stopzetten van de activiteiten in Rusland, waar het 700.000 abonnees had.

In totaal kwamen er in het eerste kwartaal nog wel 4 miljoen nieuwe abonnees bij, waardoor het totaal op 221 miljoen komt, nog altijd hoger dan een jaar geleden. Maar voor het huidige kwartaal houdt het bedrijf rekening met een forse afname van 2 miljoen abonnees.

Netflix had al rekening gehouden met een terugval nadat het aantal gebruikers tijdens de coronaviruspandemie explosief steeg. Nu het normale leven terugkeert, is er minder behoefte aan entertainment. Analisten hadden echter rekening gehouden met een groei van 2,55 miljoen abonnees voor het komende kwartaal.

De omzet groeide oberigens nog wel, van 7,1 miljard dollar een jaar geleden, naar 7,8 miljard, maar ook dat was onder de verwachting van analisten. De nettowinst daalde van 1,7 miljard naar 1,5 miljard.

Analisten hadden al rekening gehouden met de traagste kwartaalomzetgroei in bijna acht jaar. Het bedrijf geeft miljarden uit om meer originele films en tv-shows te brengen, en om mobiele games te bouwen, maar ondervindt steeds meer concurrentie van HBO Max, Disney en Amazon.

Een ander probleem is dat er steeds meer abonnementen buiten het gezin worden gedeeld met andere gebruikers. Van de 222 miljoen betaalde abonnementen, zijn dat er al 100 miljoen. Netflix probeert hier wel tegen op te treden.

Met de resultaten van Netflix is het cijferseizoen weer begonnen. De komende weken publiceren alle grote techbedrijven hun kwartaalcijfers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

Beetje vreemd dat Netflix ineens het delen van wachtwoord als probleem ziet, terwijl het jarenlang dit juist heeft aangemoedigd.

Een groter probleem is de verouderde interface. Deze is nagenoeg al jaren hetzelfde en heeft zich nauwelijks aangepast aan de stortvloed van nieuwe content. Ook het algoritme, waar altijd zó over gepocht werd, zit er vaker naast dan dat het relevantie biedt.

Als je vervolgens daar bovenop al jaar na jaar je abonnement duurder maakt, gaan uiteindelijk mensen afhaken, zeker nu er meer keuze is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond