Deel dit artikel
-

Nieuwe formats RTL en NOS door Google Assistent

De invoering van Google Assistent in Nederland zorgt ervoor dat nieuwsuitgevers anders gaan nadenken over audioformaten. RTL komt met mini-producties. De NOS denkt over het faciliteren van geautomatiseerde thematische berichtgeving.

Gisteren begon Google de uitrol van spraakbutler Assistent in Nederland als onderdeel van een internationaal uitrolplan in Europa. Een handjevol grote merken biedt van meet af aan al een voice-app. Naast een paar regionale zenders zijn dat ook de NOS en weldra RTL.

Bij RTL Nederland wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw audioformaat. Iedere dag worden er drie kleine producties gemaakt van één, hooguit twee minuten. “Die voorzien je van alle informatie die je nodig hebt om aan te haken bij het gesprek van de dag. Een beetje alsof je naar het Ontbijtnieuws kijkt, maar dan met je ogen dicht”, legt een woordvoerder uit.

Het gaat om RTL Nieuws Update, RTL Z Update en RTL Sport Update. De eerste twee zijn al om zes uur ’s ochtend beschikbaar, Sport Update rond acht uur. Ze bieden de headlines en een vooruitblik op de dag. Nieuws wordt voorgelezen door Jan de Hoop en Z door Gerben van Driel.

Een nieuwsconsument kan het nieuws horen als onderdeel van zijn dagoverzicht (‘Vertel over vandaag’) in Assistent of naar aanleiding van de trigger ‘Wat is het nieuws‘.

RTL haakt hiermee in op een ontwikkeling uit de VS. Daar zijn al meerdere tv-zenders die speciaal voor de voice-apps van Amazon en Google nieuwsupdates audiojournaals maken. CNN en de Wall Street Journal tonen twee voorbeelden daarvan. Publieke omroep NPR in de VS doet hetzelfde als de NOS in Nederland: die roept via Assistent de radiostream aan van het meest recente radiojournaal.

Hoofd Digitale Media van de NOS Lara Ankersmit zegt: “Wij gaan niet meer uitzendingen maken dan de radiojournaals. We gaan nu eerst kijken naar het gebruik van Assistent. Bij die analyses gebruiken we ook de feedback die vanuit de chatbot komt. Daar laat mensen zien dat ze het fijn vinden om nieuws in kleine, overzichtelijke brokjes te ontvangen.”

Ankersmit sluit niet uit dat de NOS op termijn een vorm van gepersonaliseerde audionieuws kan aanbieden. “Een soort ‘Jouw Nieuws’ waarbij je aangeeft wat je wilt horen.” In de VS is Google juist begonnen met het optuigen van de technische infrastructuur hiervoor.

Binnen Schema.org werkt het aan een nieuwe specificatie voor gestructureerde data genaamd Speakable. Speakable moet nieuwspublicaties helpen om hun geschreven teksten automatisch voorleesbaar maken te maken voor machines. Die moeten gaan herkennen over wie of wat het nieuws gaat. Een nieuwsconsument moet uiteindelijk aan Assistent of Alexa kunnen vragen ‘Wat is het laatste nieuws over NASA’ en dan de meest recente ontwikkelingen voorgelezen krijgen.

Speakable is vooralsnog enkel inzetbaar in de VS.

De NOS is zich een beeld aan het vormen over hoe zijn stem in die context zou klinken. Leest een persoon het nieuws voor, wordt een bekende stem gesynthetiseerd of doet een machine al het leeswerk? Op die vraag is nog geen antwoord.

De BBC verkent sinds 2016 het terrein van conversational design en publiceert de opgedane inzichten op zijn R&D-blog.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Maarten Vrij - FD Mediagroep

Bij BNR gaan we bijna live in samenwerking met onder andere Google en Amazon. https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10349339/bnr-goes-voice

Erwin Boogert - Emerce

Maarten, ik begreep dat jullie Amazon en Google vanuit één workflow produceren. Geen extra werk hoeven doen per voiceplatform. Klopt dat en, zo ja, hoe heb je die noot gekraakt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond