Deel dit artikel
-

Nieuwe garantieregels beschermen straks ook bij digitale aankopen

In de loop van 2022 gaan nieuwe Europese regels gelden voor digitale diensten. Er komt een wettelijke garantie voor onder meer streamingdiensten en voor e-book. De regels gelden zodra de implementatie in de Nederlandse wetgeving is afgerond.

Het recht van consumenten op een goed werkend product is een basisregel binnen het consumentenrecht. Daaronder vallen binnenkort ook goederen met een digitaal element, denk hierbij aan slimme apparaten als smarthorloges of slimme thermostaten; digitale diensten, zoals een streamingdienst voor films of muziek, een online game of een cloudopslagdienst en digitale inhoud, zoals een e-book of een film-, muziek- of gamebestand.

De aanbieder moet ervoor zorgen dat de consument zijn aankoop gedurende de normale levensduur goed en veilig kan gebruiken. Aanbieders zijn daarom ook verplicht om updates te leveren. Dit moet zo lang als afgesproken en daarnaast zo lang als redelijk is. De aanbieder moet aangeven wanneer een update beschikbaar is en wat de gevolgen zijn als de consument de update niet installeert.

Gaat het om een diensten die doorlopend geleverd worden? Denk aan videostreamingsdiensten, verkeersgegevens bij een navigatiesysteem of trainingsschema’s voor een slim horloge.

Mankeert er iets? Dan is de aanbieder verplicht het gratis op te lossen. Denkt hij dat het probleem de schuld is van de consument? Dan moet hij dat het eerste jaar bewijzen. De bewijslast voor de aanbieder is verlengd van 6 naar 12 maanden. Als hij niet kan bewijzen dat de consument het probleem zelf heeft veroorzaakt, moet de aanbieder het alsnog oplossen.

De nieuwe regels gelden in de hele Europese Unie en staan in de Richtlijn verkoop goederen en Richtlijn levering digitale inhoud. Alle ondernemers in de EU zijn eraan gehouden, zodat consumenten bij aankopen overal in Europa goed beschermd zijn. De ACM zal ondernemers de komende periode wijzen op deze nieuwe regels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond