Deel dit artikel
-

Nieuwe koers voor verhalenapp Medium

Het werd weer volop ingezet voor het congres SxSW afgelopen weekend, en helemaal sinds de app een nieuw onderdeel Series introduceerde. Regelrecht afgekeken van Snap, maar misschien wel de uitbreiding die Medium zo hard nodig heeft.

Het jaar begon niet beste voor startup Medium. Kort na de jaarwisseling maakte CEO Ev Williams, medeoprichter van Twitter, bekend dat hij vijftig werknemers op straat zou zetten en de kantoren in New York en Washington, D.C. zouden sluiten. Medium zou een andere koers gaan varen, beloofde hij.

Wellicht tot opluchting van Spark Capital, Andreessen Horowitz and Greylock, die tot dan toe 132 miljoen dollar in het commercieel weinig succesvolle bedrijf hadden gepompt.

Medium startte twee jaar geleden als alternatief voor Twitter, maar dan zonder de limiet van 140 tekens. De app houdt het midden tussen Twitter en een blog als WordPress: deelnemers kunnen er korte of langere verhalen delen. Bono en Melinda Gates publiceerden er voordat najaar 2015 een nieuwe versie van de app verscheen. Nog altijd kun je via de apps voor iOS en Android auteurs of onderwerpen volgen.

Dat was leuk bedacht, maar advertenties verkopen bleek nog niet zo simpel en inmiddels worden abonnementen met extra mogelijkheden overwogen. Gezien het feit dat het aantal lezers de laatste tijd met 300 procent is gegroeid, met 60 miljoen maandelijkse gebruikers en miljoen berichten per jaar, zit daar best potentie.

Begin maart lanceerde Medium al Series, dat sprekend lijkt op Stories van Snap. Gebruikers kunnen snippets met tekst en foto’s publiceren en die achter elkaar vegend consumeren (nog niet in de iPad-versie en via Android kunnen de verhalen alleen gelezen worden). Het grote verschil met Snap is dat de verhalen niet na 24 uur verdwijnen. Sterker nog: Het zijn verhalen die geen einde kennen, zegt Medium er zelf over. Gebruikers kunnen de auteurs blijvend volgen. Zo kun je bijvoorbeeld een reisverslag volgen of een willekeurige stream of consciousness.

Dat is een slim idee, dat in elk geval een antwoord lijkt op de toch wat weinig uitnodigende navigatie die de huidige app kenmerkt.

Medium heeft echter wel concurrentie: Facebook kopieerde Stories begin dit jaar, nadat Instagram dat al eerder had gedaan. Maar bij deze beide apps verdwijnen de berichten binnen 24 uur en ligt de nadruk op entertainment. Medium profileert zich veel meer als schrijfplatform. Wat Medium nodig wel nodig heeft zijn prominente schrijvers of uitgevers. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is daar sinds vorig jaar een van.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond