Nieuwe tak Coolblue rondom zonnepanelen en laadpalen

Coolblue is achter de schermen bezig om een nieuwe bedrijfstak op te richten onder de naam Home&Go. Dat is een uitvloeisel van de verkoop van laadpalen en zonnepalen en de status van een energiebedrijf.
Met de beursgang die Coolblue vorige week aankondigde, wil het Rotterdamse bedrijf 150 miljoen euro uit de markt halen. Een deel daarvan wordt gebruikt om een significante marktpositie op te bouwen in Duitsland. Dat betekent vooral veel investeringen in marketing. Daarnaast gaat een deel naar productontwikkeling.
Wanneer het prospectus voor de beursgang verschijnt, zal een van de benoemde risicofactoren spreken over de afdeling Home&Go. Die wordt uitgelegd als een leverancier van energie- en mobiliteitsproposities. Het benoemen van risico’s is gebruikelijk bij beursgangen. In dit geval wordt aangekondigd dat succes niet is gegarandeerd.
Aan Emerce licht directeur Pieter Zwart toe: “Dit is een voortvloeisel uit onze verkoop van zonnepanelen en laadstations en de overname van Servicehouse.” Dat is een bedrijf uit Amersfoort dat Coolblue in staat stelt om energie te verhandelen op de consumenten- en zakelijke markt. “Dat gaan we integreren in onze eigen diensten.”
“Het duurt niet lang of men gaat snappen dat als je zonnepanelen hebt, een laadpaal en een elektrische auto dat je dan gratis rijdt. Wij zijn goed gepositioneerd om hier een mooie propositie omheen te bouwen.”
Coolblue ontwikkelt momenteel eigen laadpassen en Zwart spreekt over zijn bedrijf als een charging point operator. Dat is een instantie die een pool van oplaadpunten beheert en exploiteert. Servicehouse speelt hier een centrale rol, want ontwikkelt de software die hieraan ten grondslag ligt.
Over de plannen met Home&Go wil Zwart niets zeggen, om de aandacht op het nieuws van de beursgang te houden. In 2020 werd, met enkel zonnepanelen, laadpunten en energiehandel, een omzet van elf miljoen euro gerealiseerd. Coolblue schat de markt voor deze drie diensten samen op negen miljard euro. “Voor zover wij weten bestaat er geen bedrijf dat ze met een geïntegreerde propositie aanbiedt.” De toekomstige propositie zal ook elementen bevatten van ‘product as a service’, de verhuur van hardware.
De Rotterdamse elektronicawinkel verkoopt zonnepanelen sinds september 2019, sinds november 2020 laadpalen en sinds januari 2021 gas en elektriciteit. Van dat laatste wordt gehoopt dat er het eind 2021 honderdduizend klanten zijn. Bij Gaslicht.com staat de dienst op plek zeven in de toplijst met goedkoopste leveranciers met een 6,2 als rapportcijfer.
Foto: Ivan Radic (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Willem
Altijd blij geweest met Coolblue zonnepanelen, tot het moment dat er een relatief eenvoudige maar zeer langdurige storing plaatsvond en zij geen thuis gaven. De storing duurde ruim een maand midden in de zomer (wat qua opbrengst gelijk stond aan zo’n drieënhalf maand in de dal maanden). Dat is precies wat ik wilde voorkomen door voor een premium aanbieder te kiezen. Een storing is vervelend, al is natuurlijk geen software of mens is zonder fouten en dus kan dat eens voorkomen. Een snelle en nette oplossing zou de pijn al een stuk verzachten. Ik ben inmiddels in contact met een handvol anderen (Coolblue weet ons wel te vinden) die bij dezelfde storing een gelijke ervaring hebben en we beraden ons momenteel met hulp van een jurist op verder stappen. Dit voornamelijk om precedent te kunnen scheppen mocht dit vaker gaan gebeuren. Gaan we meer over naar accu’s dan wordt dit namelijk kritische infrastructuur en dan zijn de gevolgen van dergelijke storingen niet te overzien.