Deel dit artikel
-

Nieuwe wet maakt testen auto’s met bestuurders op afstand mogelijk

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Experimenteerwet zelfrijdende auto’s ontvangen van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Daarmee kan de minister vergunningen afgeven voor tests op de openbare weg met bestuurders op afstand.

Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om met zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg, maar hier moet nu nog altijd een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. De nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk.

Op Europees niveau is afgesproken dat alle Europese landen in 2019 klaar moeten zijn om met zelfrijdende auto’s de weg op te kunnen.

Nederland zit in de kopgroep van landen die bezig zijn met het voorbereiden van wetgeving voor zelfrijdend vervoer. Zelfrijdend vervoer biedt volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat veel kansen. Slimme technieken kunnen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid verbeteren. In de komende jaren kan de autopilootfunctie op de snelweg het stuur volledig overnemen en de reis makkelijker en comfortabeler maken.

Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond