Deel dit artikel
-

Nieuws en sport domineren toplijst Nederlandse podcasts

Nieuws en sport zijn met afstand de populairste categorieën podcasts in de top 100 over de maand mei 2022. Opvallend is dat er bovenin de lijst drie titels staan die hangen op de namen van de presentatoren.

Dat zijn ‘De Jortcast’ van Jort Kelder op plaats negen, ‘De kamer van Klok’ op acht met daarin hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant en ‘Boekestijn en de Wijk’ op drie. In die laatste analyseren Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk voor BNR de geopolitieke ontwikkelingen.

Een thematisch vreemde eend in de bijt in de top tien is de podcast ‘Eerst dit’ van de EO. Dat is de podcast van een Radio 5-programma met dagelijks zeven minuten bijbellezing en relevante overdenking. Dit programma staat op zes in de top tien.

Qua sport scoren de titels AD Voetbal-podcast en ‘In het Wiel’, beiden van het AD, een top 10-positie. Andere podcasts over sport scoren aanmerkelijk lager.

De top 100 Podcast en Audio on demand Standaard van het NLO is cijfermatig niet volledig. Een grote uitgever als Dag en Nacht Media, onderdeel van Podimo, levert geen cijfers. Mediabureaus hekelen dat, omdat dat toch een vertekend beeld van deze audiomarkt geeft.

In de periode 2 tot en met 29 mei brachten de tien deelnemers aan het NLO-onderzoek in totaal 1.200 actieve podcasts op de Nederlandse markt. Gezamenlijk hadden zij 5,8 miljoen downloads gemiddeld per week. Er werden in deze periode ruim 2,1 miljoen gebruikers geteld.

Foto: Patrick Pielarski (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond