Deel dit artikel
-

Noord-Nederland proeftuin voor slimme fabrieken

Noord-Nederland moet een proeftuin worden voor slimme fabrieken. Dat is het doel van een nieuw samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. In het programma Smart Industry Fieldlab ‘Region of Smart Factories’ leggen zij zich de komende vier jaar toe op de versterking en het toekomstbestendig maken van de maakindustrie met behulp van nieuwe ICT-toepassingen.

In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over slimme productie. Die kennis zit vooral bij een kleine kopgroep van (grote) bedrijven. De Region of Smart Factories is georganiseerd rondom een aantal daarvan, zoals Philips Drachten, Fokker Hoogeveen en CIG Centraalstaal Groningen. Deze bedrijven zijn al volop bezig met technologische ontwikkelingen zoals robotisering, 3D-printen en digitale productieprocessen.

De essentie van smart industry is dat apparaten zichzelf en elkaar gaan aansturen. Hierdoor kunnen productieprocessen efficiënter uitgevoerd worden en tegen lagere kosten. Ookwordt het voor bedrijven op deze manier weer aantrekkelijk om hun producten niet meer in lagelonenlanden, maar weer gewoon in Nederland te maken.

Het programma is ontwikkeld door de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en bestaat uit verschillende onderdelen.

Deelnemers en overheden trekken gezamenlijk ruim 20 miljoen euro uit voor het programma. Bijdragen komen van 33 noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, de gemeente Smallingerland en het ministerie van Economische Zaken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Paulus Flokstra

Zeer goede zaak, we hebben genoeg potentie & high-tech industrie in de regio!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond