Deel dit artikel
-

NOS zet schrijfrobot in bij verkiezingen

De NOS zet vanavond bij de Provinciale Statenverkiezingen voor het eerst robotjournalistiek in. Deze robot maakt voor elke Nederlandse gemeente – in totaal 355 – een artikel over de uitslagen van de verkiezingen.

Het is voor het eerst dat in de Nederlandse journalistiek gebruik wordt gemaakt van de virtuele pen van een robot, schrijft de NOS. De NOS-robot maakt zelfstandig artikelen op basis van ANP-data, zoals de naam van de gemeente, het percentage stemmen en het opkomstpercentage.

Tot nu toe liet de NOS per gemeente alleen een staatje zien met de uitslag. Met de robot kan men van iedere gemeente in Nederland een geschreven artikel toevoegen.

Om herhalingen te voorkomen, wordt gewerkt met diverse synoniemen als ‘de liberalen’, ‘de christendemocraten’ en ‘de partij van Jesse Klaver’. De percentages stemmen worden vervolgens geïnterpreteerd met varianten op uitdrukkingen als ‘wonnen licht’ en ‘verloren fors stemmen’, afhankelijk van de grootte van het verschil met vier jaar geleden. Uiteindelijk zijn er per gemeente 7.200 varianten van het artikel mogelijk, enkelvoud versus meervoud, en variaties in lidwoorden niet meegerekend.

Het resultaat van het werk van de robot is woensdag 20 maart vanaf 21.00 uur te zien op nos.nl.

Deel dit bericht

2 Reacties

R.

Interessant! Welke achterliggende tool/robot heeft NOS hiervoor ingezet?

Jan

Tja, dit vind ik niet heel knap als ik eerlijk ben. Als ik het goed zie is dit gewoon een format van er artikel, waarbij er gewoon voor iedere gemeente een aantal waardes worden gewijzigd. Dat kan vrijwel iedere programmeur schrijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond