Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Google en Microsoft stellen teleur

Tientallen miljarden waardeverlies Google en Microsoft na tegenvallers van miljoenen. IBM en vooral Nokia stelden niet teleur. Controlesysteem op komst voor Wikipedia en gezellig gratis naar het bordeel.

De Google-cijfers over het tweede kwartaal 2008 vielen nu eens tegen met een kleine 3,9 miljard dollar netto omzet (+ 39 procent) en 1,25 miljard dollar winst, een toename met 35 procent ten opzichte van een jaar terug maar minder dan de 1,31 miljard dollar winst over het eerste kwartaal van 2008.

De winst per aandeel kwam uit op 4,63 dollar in plaats van de verwachte 4,74 dollar per aandeel. Het gevolg was dat de koers van Google een kleine 8 procent verloor nabeurs vannacht.

Groeicijfers van 30 tot 40 procent van inkomsten uit klikreclame de afgelopen jaren daalden tot een toename van zo’n 20 procent. Positief is de snellere groei buiten de VS, waardoor het aandeel van de internationale omzet op 52 procent kwam; tegen 51 procent in het eerste kwartaal met gelijkblijvende koersen.

Opvallend is ook dat de inkomsten op eigen sites, met AdWords (nu 66 procent van de inkomsten) , sneller blijft groeien dan de inkomsten van reclame bij derden, AdSense dat 31 procent van de omzet bezorgt.

Maar dat doet Google naar eigen zeggen opzettelijk. Google zegt te kiezen voor kwaliteit en niet voor een zo hoog mogelijk volume. Een curieus verschijnsel. Google zegt dat ze wederom sneller zal groeien door meer bannerplaatsingen als gevolg van de overname van DoubleClick. En reclame op YouTube blijft een belofte.

Microsoft teleurstelling

De koers van Microsoft verloor vannacht ook veel nabeurs, 6 procent tot een koers van iets onder de 25,90 dollar. De kwartaalcijfers van Microsoft betroffen het vierde kwartaal van het boekjaar, dus waren ook jaarcijfers. De jaaromzet van ruim 60 miljard dollar is hoog.

Maar met 4,3 miljard winst over het afgelopen kwartaal tegen 3 miljard een jaar terug, of 46 cent per aandeel nu, stelde Microsoft teleur in het licht van de verwachting van tenminste 47 cent per aandeel winst. De omzet steeg met 18 procent tot ruim 15,8 miljard dollar.

Microsoft blijft maar hoge groeicijfers noteren maar niet genoeg in de ogen van beleggers. De opbrengst van Windows steeg van 3,8 naar bijna 4,4 miljard dollar. De divisie met Office software kende een groei van ruim 4,6 naar een kleine 5,3 miljard dollar.

Teleurstellend was de internetdivisie met een groei van 677 naar 838 miljoen dollar en een verlies dat ruimschoots verdubbelde, van 210 miljoen dollar een jaar terug tot nu bijna 490 miljoen dollar.

IBM wel gunstig

Wel goed presteerde IBM in de ogen van beleggers met 22 procent winstgroei tot een kleine 2,8 miljard dollar. De winst per aandeel van 1,98 was ruim boven de verwachting van 1,82 dollar per aandeel. De kwartaalomzet van 26,8 miljard betekende een toename met 13 procent. De hoogste groei boekte IBM in ‘EMEA’, Europa, Midden-Oosten en Afrika, met 20 procent. Met software ging het relatief beter dan met de grote dienstentak.

Toch verloor de koers van IBM licht, 0,4 procent nabeurs, als gevolg van een negatieve stemming. Tijdens de handel was de koers van IBM nog met 0,4 procent gestegen in verwachting van goede cijfers.

Aan cijfers van chipmaker AMD besteden we doorgaans geen aandacht, maar opvallend is het ontslag van de AMD-baas dat sneller kwam als gevolg van het zevende kwartaal verlies op rij. Concurrent Intel krijg een onderzoek van de Europese Commissie aan de broek.

Nokia’s marktaandeel naar 40 procent

In de cijferbrij kwamen gisteren al resultaten van een vierde techgrootmacht met de kwartaalcijfers van Nokia: 4 procent omzetstijging tot bijna 13,2 miljard euro, meer dan de vewachte 12,9 miljard euro. Exclusief koersverschillen steeg de omzet met 11 procenten in aantallen telefoons met 22 procent tot 122 miljoen stuks.

De winst daalde van 2,8 tot 1,1 miljard dollar maar dat was vooral het gevolg van reorganisaties. Nokia’s marktaandeel kwam op 40 procent, van 38 procent een jaar terug en 39 procent in het eerste kwartaal van 2008. Beleggers waren zeer tevreden met die resultaten. De koers van Nokia won ruim 8 procent gisteren, tot 27,30 dollar in de VS.

Wikipedia controlesysteem

Veel cijfers, maar daarbuiten nog het nieuws dat Wikipedia nauwere controle wenst met het checken van artikelen. Bij Wikipedia Duitsland is dat begonnen. Moderatoren moeten veranderingen eerst goedkeuren zodat ze met vertragingen verschijnen. Ook worden reeds gepubliceerde artikelen opnieuw onder de loep genomen. Dit is effectief tegen ‘vandalisme’ dat Wikipedia teistert.

Van Google behalve cijfers ook nieuws: met tekst doorzoekbare YouTube video’s, om te beginnen de uitingen van de presidentskandidaten. (voor een ‘read my lips’ controle van beloften.)

De Volkskrant kijkt naar vrouwelijke bloggers naar aanleiding van de samenwerking van BlogHer met een tv-zender. En nog wat Wii-nieuws in dezelfde krant.

De VVD in het Europees parlement wil optreden tegen internetcensuur. Zou dat verbod ook tegen het beperken van p2p-verkeer gelden? En concreet: Europees aanpakken van de malafide ringtonenhandel. En ook nog maar eens kijken naar de mobiele internettarieven? Een telefoonrekening van 19.000 euro over drie dagen

Nog spannender: een ‘online bordeel’ waar men betaalt met privacy. Ook openbaarg: gegevens uitgelekt van vermogende klanten van Fortis MeesPierson. "De chique private bank beoordeelt klanten met de etiketten ‘ster’, ‘melkkoe’, ‘vraagteken’ en ‘hond’."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond