Deel dit artikel
-

Omroep blijft achter met HDTV

De publieke omroep wil vijftien procent van zijn zendtijd op prime time in HD kwaliteit uitzenden. Maar op welke termijn blijft onduidelijk. Zonder extra geld gaat het niet lukken.

Als er iets duidelijk werd tijdens de tweede HD Dagen dit jaar op het Mediapark in Hilversum dan is het wel dat de omroepen in de ontwikkeling met HD ver achterblijven bij fabrikanten en consumenten. Niet eerder in de geschiedenis werden er zoveel platte schermen in Nederland verkocht, zo vertelde Barbara Schouten van marktvorser Gfk Benelux. De verkoop steeg dit jaar, deels dank zij de sportevenementen op televisie dit jaar, met tientallen procenten.

Er zijn nu in totaal 1,7 miljoen LCD en plasmaschermen verkocht, een historisch record, aldus Schouten. De totale omzet wordt geschat op 60,2 miljoen euro. Bijna 400.000 verkochte schermen zijn geschikt voor Full HD en 1,2 miljoen voor HD Ready. De marktpenetratie van Full HD bedraagt al zeven procent, wat voor Europese begrippen erg hoog is.

Gfk verwacht dit jaar 27.000 verkochte losse Blu-ray spelers en de verkoop van Blu-ray speelfilms (inmiddels ruim 500 titels) is verrassend hoog. Daarnaast blijft de verkoop van spelcomputers met Blu-ray spelers flink stijgen.

Maar de omroepen blijven in elk opzicht achter met HD. Na een sterke start in 2008 met de Olympische Spelen, het EK voetbal en de Tour de France staan er voor 2009 geen grote sportevenementen op het programma die in HD kunnen worden doorgegeven. "Misschien de Tour de France, als het een beetje betaalbaar is," aldus Ferry Kesselaar van de NOS.

Egon Verharen van de Publieke Omroep wil op termijn vijftien procent van de zendtijd op prime time in HD uitzenden. Maar hij moest toegeven dat het zonder extra geld niet gaat lukken. Gesprekken met Economische Zaken – gisteren als sponsor aanwezig – hebben tot nu toe niks opgeleverd. Er zijn gesprekken gaande met de grote kabelaars over het delen van kosten.

RTL wil in de toekomst vier HD zenders realiseren, maar kon ook geen termijn aangeven. Wel is het de bedoeling dat de regiekamer in Luxemburg geschikt wordt gemaakt voor HD. John de Jong van RTL: "We zullen in eerste instantie HD series aankopen omdat die al ruim beschikbaar zijn. Maar de praatshow van Oprah Winfrey wordt bijvoorbeeld nog steeds niet in HD opgenomen."

Eric Eljon van SBS kwam er eerlijk voor uit dat zijn zender wel plannen heeft, maar er nog weinig concreet is. "HD is technisch geen probleem, maar als commerciële zender moet je de investeringen ook weer terugverdienen en daar zitten we steeds tegenaan te hikken." Eljon zou er niet op tegen als ook de commerciele omroep zou kunnen profiteren van eventuele subsidies.

Ook de kabelaars hadden een somber verhaal. Ziggo en UPC bieden al wel HD aan, maar de animo is nog niet groot. Ziggo heeft 42.000 HD decoders verkocht, wat Frans Schrijver van de kabelaar "teleurstellend" vindt gezien het totale aantal huishoudens. Kees Farber van CanalDigitaal meldde een totaal van 5000 HD abonnees. Farber: "De sportevenementen hebben voor een korte opleving gezorgd, maar er is te weinig aanbod om de aandacht vast te houden."

UPC wil het HD-vuurtje niettemin warm zien te houden. Halverwege 2009 gaat UPC beginnen met HD programma’s op verzoek (VOD). Een deel daarvan zal gratis worden aangeboden. Volgens Schrijver van Ziggo moeten de distributeurs niet de fout maken door drempels op te werpen. "Ons HD aanbod blijft gratis, we zien het niet anders dan de komst van kleurentv veertig jaar geleden."

Met de HD uitzendingen zijn volgens Ferry Kesselaar van de NOS overigens wel nuttige ervaringen opgedaan. "We hebben grotere viewfinders op de camera’s moeten monteren omdat we klachten kregen over onscherp beeld. De scherptediepte blijkt bij HD toch anders te liggen en cameramensen moeten daar duidelijk aan wennen." Kesselaar was zelf niet gecharmeerd van de mix van HDTV en standaard televisie binnen een uitzending.

Overigens wordt er al veel HD programma’s in Nederland of door Nederlanders in het buitenland opgenomen. De Cinevideogroep was ook dit jaar weer bij vele producties betrokken, waaronder Symphonica In Rosso van Marco Borsato, die gisteren werd onderscheiden met de eerste Nederlandse HD Award. De uitzending komt ook op tv, zo lieten de producten weten, "maar vermoedelijk gewoon weer in standaard kwaliteit."

Deel dit bericht

15 Reacties

tonS

de nederlandse omroepen zenden alleen maar herhalingen uit lekker goedkoop kunnen de hogere bazen lekker hun zakken vullen met ons belasting geld

Joris

"Volgens Schrijver van Ziggo moeten de distributeurs niet de fout maken door drempels op te werpen. "Ons HD aanbod blijft gratis, we zien het niet anders dan de komst van kleurentv veertig jaar geleden." Mooi verhaal.. Ziggo schrijft toch elke maand ? 3.95 af voor HD-tv..

Els

"Ziggo heeft 42.000 HD decoders verkocht, wat Frans Schrijver van de kabelaar "teleurstellend" vindt gezien het totale aantal huishoudens. " Sja, hij zou moeten kijken naar het totaal aantal HD-pakketten wat ze leveren. Bij Ziggo betaal je inderdaad 3,95 per maand. Het aantal verkochte decoders zegt niet zoveel. Mijn TV heeft een ingebouwde tuner en er zijn ook vast genoeg mensen die niet via Ziggo een HD-decoder hebben gekocht.

Steven

Vind je het gek als bedrijven zoals UPC maar 2 a 3 HD kanalen aanbieden!Daar ga je toch niet extra voor lappen!

Bart

Volgens mij is meneer de Jong van RTL een beetje slechte geinformeerd. De Oprah Winfrey Show wordt namelijk sinds het huidige seizoen gewoon in HD opgenomen en uitgezonden door de affiliates in Amerika. Zie de Wikipedia pagina van de show.

chris

Wat de omroep uitzendt is toch geen Full HD.Full HD is 1080P en geen 1080i (interlaced, nep dus).

Erik

Zou leuk zijn als iedereen inhoudelijk reageert. En niet van "de nederlandse omroepen zenden alleen maar herhalingen uit lekker goedkoop kunnen de hogere bazen lekker hun zakken vullen met ons belasting geld".  Dat doe je maar op de site van de Telegraaf! Laten we het een beetje serieus houden hier….

Martijn Staal

De grap is dat veel Nederlandse huishoudens niet weten dat ze geen HDTV kijken, en ervan uitgaan dat ze met een HDTV ready toestel al HDTV kijken. Maar dat je ook een HDTV settopbox en een HDTV abonnement nodig hebt, dat is voor veel mensen onduidelijk. Dit is denk ik een belangrijke reden dat er relatief zo weinig HDTV abonnementen worden verkocht. Dit betekent tegelijkertijd dat TV aanbieders consumenten meer moeten informeren over wat je nodig hebt om echt HDTV aan te bieden.

David de Jong

De publieke landelijke omroep heeft al een garantie gekregen van 2 miljoen euro als startinvestering van Ziggo….veel produkties die met nieuwe apparatuur werken zijn al in HD. Is een kwestie van evolutie toch?!

Bram

De eerste broadcaster die komt met een zender met series in HD en een zender met Eredivisie in HD, die maken het meeste kans om veel geld te gaan verdienen. Series als House, CSI, Desperate Houswives kunnen allemaal in HD uitgezonden worden. Het enige probleem is, mensen moet het verschil zien. Ik ben zelf overgestapt na het bekijken van Planet Earth op 1080p. Daarnaast moet ook de Eredivisie snel gaan beginnen om HD kwaliteit aan te gaan bieden. Puur om een ander product in de markt te zetten. Eredivisie op TV is leuk maar met HD is het echt een wereld van verschil. En zo zijn er nog tal van andere zaken.

Arne

Lijkt me ook een kwestie van geld. Ik heb zelf geen HD – omdat er toch niets HD te zien valt – en als ik het wel zou hebben ga ik zeker geen extra geld voor betalen. HD moet in pricipe gewoon de opvolger zijn van PAL beelden en daar dien je niet extra voor te hoeven betalen IMO.Het kostenplaatje voor HD is gewoon veel te hoog. Full HD scherm, Blu-Ray plus extra abbo voor 1100 euro? Dacht het niet.Wat ik ook schokkend vind is dat niemand klaagt over de huidige slechte beeldkwaliteit door alle MPEG compressie ALS je eenmaal HD hebt…

dirkjan

ik snap publiekomroep en comerciele omroepen niet waarom ze niet durven gokken op hdtv er zijn best wel uitzendingen in hd zoals concert voetbal , als je mensen laat zien dat er is komen ze over drempel maar nederlander moet gewoon dutje in de rug geven worden deze nieuwe techienk acctreperen misschien door grote acties met goedkoop decoders voor hdtv stappen sneller over groeten dj

leech

wie heeft die tv rotzooi nodig die hier wordt uitgezonden, neem een usenet accountje + een 20mbit en je bent beter af. 

Jan van Bree

Wat er op dit moment al wordt aangeboden in HD is misschien niet veel, maar wel on-ge-lo-fe-lijk mooi en die paar euro helemaal waard.Koop een eigen HDTV-decoder, neem een volledig HD-abonnement en ga gewoon genieten. Daarna groeit het aanbod van HDTV vanzelf wel.

E Lange

Afgelopen week een Cisco HDPVR reciever gekocht en heb hem na twee dagen gelukkig weer terug kunnen brengen. Wat een ellende. Firmware van Ziggo en ja moet ik nog meer zeggen. Netwerk en USB aansluiting zijn door de heren dicht gezet. De paar zenders die in HD door worden gegeven zijn voorzien van ondertitel die niet om aan te zien is. Ook de kwaliteit van de SD zenders was niet goed met deze reciever. Ik wacht wel tot alles klaar is en ben niet bereid om geld uit te geven aan hardware waarvan Ziggo voor jou besliste wat goed voor jou is. Geduld is een schone zaak.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond