Deel dit artikel
-

Omzet Googles new business groeit 108%

Zelfrijdende auto’s, glasvezelinternet, internetballonnen, Nest en gezondheidstechnologie droegen in het eerste kwartaal voor 166 miljoen dollar aan omzet bij voor Alphabet. Een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een omzetstijging van 108 procent.

Namen als Nest, Verily, Loon and Fiber zijn in Nederland amper bekend en ook nog maar opkomend in de VS. Toch gaat het hier om merken die in de nabije toekomst wel eens grote voor grote verrassingen kunnen zorgen vanuit Google. Het gaat hier om zogeheten moonshotprojecten, gecalculeerde technologisch gokken op ontwrichting.

Gisterenavond publiceerde Alphabet, de concernnaam van Google, de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2016. Daarbij gaf het voor de tweede keer zicht op de financiële ontwikkelingen bij de zogeheten Other Bets, het boekhoudkundige hoekje waar de moonshots onder vallen.

De omzet van Other Bets steeg afgelopen jaar van 80 miljoen naar 166 milljoen dollar. Netjes op het eerste gezicht, tot het moment dat de kosten worden bekeken. De investeringen namen dermate hard toe dat het operationele verlies groeide van 516 miljoen naar 657 miljoen. Dat komt deels door de kapitaalinvesteringen, die in het eerste kwartaal uitkwamen op 280 miljoen dollar.

De kapitaalinvesteringen komen vooral uit Fiber, de internetprovider die Alphabet in Amerika’s grootste steden aan het bouwen is.

In totaal wonen er in de Fiber-binnensteden van Salt Lake City, San Antonio, Atlanta, Nashville, Raleigh-Durham en Charlotte vier miljoen mensen. Dat zijn tussen de anderhalf en twee miljoen huishoudens c.q. aansluitingen.

Omgerekend investeert Google Fiber rond de vierhonderd dollar voor iedere nieuw opgeleverde glasvezelaansluiting. Hoeveel van de miljoenen potentiële afnemers daadwerkelijk zijn kabelabonnement opzegt om in te prikken bij Google is niet bekend. Wel is duidelijk dat het aanbod zeer aantrekkelijk is en de klantenservice als er effectief en puntig wordt ervaren.

Google Fiber ging in 2014 in drie steden van start, voegde in 2015 zes steden toe aan de portefeuille en plant voor 2016 verdere expansie. De Google ISP is geen experiment meer, maar serious business. Ruth Porat: “We zitten nog maar in een paar steden.”

Elf steden staan op de kaart als ‘potentiële toevoeging’, maar de executie daarvan dat hangt mede af van de medewerking van de lokale gemeentes. Alphabet implementeert enkel als de overheden aan zijn eisen qua regulgeving en infrastructuur voldoen.

De kapitaalbestedingen van Other Bets stegen 158 miljoen naar 280 miljoen dollar in het eerste kwartaal.

Foto: I used a Nikon (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond