Deel dit artikel
-

Online bestedingen stijgen naar 25,8 miljard euro

De Nederlandse consument gaf vorig jaar voor 25,8 miljard euro uit aan de aanschaf van producten en diensten via internet. Dat is zeven procent meer dan in 2018. Meer dan veertig procent van de shoppers kocht in het laatste kwartaal iets met zijn mobiel.

Dat laten de nieuwe jaarcijfers van Thuiswinkel.org zien, dat het onderzoek liet uitvoeren door GfK. De resultaten werden zojuist gepubliceerd.

Nederlands e-commerce groeide afgelopen jaar niet meer met dubbele cijfers, zoals jarenlang wel gebruikelijk was. Het digitale verkoopkanaal wordt volwassen en heeft qua volumes de grootste stappen wel gemaakt.

Er waren in 2019 een paar uitschieters te zien. In het vierde kwartaal werden er elf procent minder nieuwe verzekeringen online afgesloten. Dat betreft zorg-, maar ook levens- en inkomensverzekeringen.

Aan de positieve zit het nog steeds het segment Food/Nearfood. Dat wordt aangeduid als ‘een belangrijke driver voor de e-commercebranche’. In 2019 namen de online bestedingen in deze productcategorie met 24 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. Meer huishoudens gaan in deze categorie meer aankopen doen. Anders gezegd: de winkel komt steeds iets vaker naar de klant toe.

Andere categorieën met een grote groei zijn Schoenen & Personal Lifestyle (+19%) en Huishoudelijke Elektronica (+16%).

Eind 2019 betaalde de consumenten 47 procent van de orders met iDEAL, een percentage dat het jaar ervoor nog op 43 procent lag. Wellicht is er een link te vinden met mobiel betalen, wat mobiel vrij makkelijk gaat. Want steeds vaker gaat Nederland winkelen op zijn telefoon. Kocht in 2018 35 procent in het vierde kwartaal wel eens iets met zijn mobiel, was dat eind 2019 42 procent.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, zegt in een persbericht: “Als we kijken naar de online bestedingen aan producten, dan zien we dat het aandeel van de e-commercebranche in de totale detailhandelsector op 10,3% komt te liggen in 2019. Dit betekent een groei van 0,5 procentpunt, wat te vergelijken is met de groei van de voorgaande jaren.”

Foto: Cristiano Sabbatini (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond