Deel dit artikel
-

Ontevreden pakketbezorgers PostNL staken

Bij enkele depots van PostNL wordt actie gevoerd door zelfstandige pakketbezorgers. Ze zijn het oneens over het onderhandelingsakkoord dat FNV en PostNL over de zelfstandige pakketbezorgers hebben bereikt.

In Utrecht en Ridderkerk blokkeren de actievoerders met busjes uitgangen, meldt het ANP. Bij depots in Amsterdam en een in Almere zijn enkele pakketbezorgers dinsdagochtend niet komen opdagen. PostNL verwacht geen grote vertragingen.

PostNL heeft maandag haar subcontractors een aanbod gedaan dat in lijn is met het onderhandelingsresultaat dat PostNL en FNV vorige week overeenkwamen. Zondag werd dit resultaat door FNV aan hen voorgelegd tijdens drie bijeenkomsten in het land. In Zwolle en Eindhoven werd het onderhandelingsresultaat aangenomen, maar in Amsterdam weggestemd. Hierdoor is geen sprake van een akkoord. Toch wordt het resultaat door PostNL voorgelegd aan alle subcontracters.

De zelfstandige pakketbezorgers krijgen de keuze  om in loondienst te komen bij PostNL, als zelfstandige (zzp’er) door te gaan, of in dienst te treden bij een andere zelfstandige met personeel (zmp’er).

De fundamentele discussie over de vraag of de zzp’ers die als subcontractor voor alleen PostNL werken schijnzelfstandigen zijn, is in het resultaat niet opgelost. ‘Daarvoor ligt de bal nog steeds bij de politiek’, stelt de FNV. ‘Toch zijn we met PostNL tot een resultaat gekomen, omdat we zien dat een deel van de subcontractors het water aan de lippen staat.’

De bond benadrukt dat men toch blij is dat PostNL het onderhandelingsresultaat aan gaat bieden. Het leidt tot betere tarieven en meer keuzevrijheid voor de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL. Ze gaan er in koopkracht op vooruit en krijgen een échte baan. Of als werknemer in loondienst of als echte zelfstandige met meerdere opdrachtgevers. De FNV blijft zich inspannen om concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de pakkettensector uit te sluiten. En we blijven in gesprek met Post NL. Hoewel we geen akkoord hebben, willen we ons wel blijven bemoeien met de uitwerking en de handhaving, want dat is waar veel pakketbezorgers om vragen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond