Deel dit artikel
-

‘Ook Europa wil Facebook, Google laten betalen voor nieuws’

Er gaan stemmen op in het Europees Parlement om techgiganten te laten betalen voor het gebruik van de kopij van online nieuwsuitgevers. Hiermee slaat Europa een pad in dat Australië reeds bewandelt.

Verscheidene kampen in het Parlement spreken zich uit voor strengere regels voor hergebruik van online nieuws door bedrijven als Google en Facebook. Daarvoor zou geen aparte wetgeving komen, maar een aanpassing op de Digital Services Act (DSA). Die wet om marktdominantie te kunnen perken, werd eind vorig jaar voorgesteld voor de Europese Commissie. Het document moet nog naar de volksvertegenwoordiging.

De Financial Times tekent dit politieke geluid vandaag op. Concreet: er zou een optie moet komen voor bindende arbitrage bij contentlicenties. Daarnaast zouden techbedrijven moeten worden verplicht om uitgevers te informeren over veranderingen in algoritmische ranking van nieuwsverhalen op hun sites. Deze regels omvatten het wat en en het hoe van hergebruik van online nieuws.

Google onttrekt zich niet aan discussie over dit onderwerp. In Frankrijk, bijvoorbeeld, maakte het reeds afspraken over vergoedingen met lokale uitgevers.

Het onderwerp ‘betalen voor nieuws’ ligt zwaar bij de techgigant. Google wil uit principe niet betalen voor hyperlinks. Ook niet als het, zo luidt de politieke claim, dat het vanwege zijn machtspositie een groter verdienvermogen heeft dan de afzonderlijke uitgevers zelf.

In Australië is de discussie over dit onderwerp al verder. Daar dreigt Google zich zelfs van de markt terug te trekken. Als alternatief biedt het aan om een fonds van 830 miljoen euro (1,3 miljard Australische dollar) op te richten voor nieuwsuitgevers. Met Google-kennis en -middelen zouden ze dan leren hun online positie te verbeteren.

Foto: silvision (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond