Deel dit artikel
-

Ook internetbedrijven ontdekken outsourcing

GlobalOrange helpt mkb’ers die webapplicaties of games willen laten ontwikkelen in India en Noord-Korea. Het lijkt een mijl op zeven, maar de besparingen zijn enorm. “Offshoring verdient een vaste plaats in de strategische plannen van bedrijven.”

Geamuseerd praten Yvo Gortemaker en Erik Seveke van GlobalOrange over de Indiase metropool Baroda, op ongeveer vier uur rijden van Mumbai. “De koeien lopen er over straat, maar toch zie je er de modernste auto’s”, zegt Seveke. “Je denkt dat je in een dorp zit, maar er wonen 1,7 miljoen mensen”, vult Gortemaker aan.

Herinneringen aan een mooie vakantiereis? Nou, nee: Gortemaker en Seveke doen al enige tijd zaken in India. Ze besteden web- en andere it-klussen voor het mkb uit aan Indiase programmeurs. Het duo leerde elkaar kennen in Delft en omdat Gortemaker al wat ervaring had opgedaan met offshoring bij IBM, kwamen ze op het idee om een outsourcingbedrijfje op te zetten voor het midden- en kleinbedrijf. Een gat in de markt, verzekert Gortemaker. “Tot nu toe hielden enkel grotere bedrijven zich hiermee bezig.”

Ook voor het mkb zijn flinke besparingen te realiseren, tot wel vijftig procent, zegt Seveke: “Goedkoper programmeren is de belangrijkste reden dat bedrijven bij ons komen, maar het tekort op de arbeidsmarkt speelt tegenwoordig ook steeds meer een rol.”

Weinig te besteden

GlobalOrange heeft in amper twee jaar een aardige portefeuille opgebouwd. In India wordt gewerkt aan een webshop voor de farmaceutische groothandel, software voor een inkoopcombinatie van horecabedrijven en het beheer van webapplicaties. Ook is gesleuteld aan de website Blik op Kunst, die rond deze tijd live zal gaan. “Het zijn juist startende internetondernemers die van offshoring kunnen profiteren”, weet Seveke. “Die hebben immers niet erg veel te besteden.”

GlobalOrange mag dan een gat in de markt hebben ontdekt, echt nieuw is farshoring (India) of nearshoring (Oost-Europa) natuurlijk niet. “Toen twintig jaar geleden India kwam opzetten als gebied voor ict-offshoring, waren bedrijven nog erg sceptisch”, zegt offshoring-adviseur Paul Tjia van GPI Consultancy. “Schoorvoetend werden data-invoer en programmeerwerk uitbesteed.” Inmiddels houden al een miljoen mensen in India zich bezig met deze tak van dienstverlening, en gaat het om een markt van 50 miljard dollar. Tjia: “Ouders willen dat hun kinderen programmeur worden, geen arts.”

Grote softwarebedrijven hebben al langer programmeurs in India zitten. Amazon heeft een eigen ontwikkelcentrum in Bangalore, evenals Google en Yahoo. Van KPN Telecom tot Philips, ze hebben allemaal software in India laten maken. Sterker nog: ongeveer 75 procent van wat Nederlandse bedrijven aan ict-klussen uitbesteden, komt in India terecht. Daarnaast is Oost-Europa een populaire bestemming voor nearshoring, zij het dat de salarissen daar gemiddeld toch wat hoger liggen. Tjia: “Wat je daar de laatste tijd ziet, is het wegtrekken van ict-klussen naar meer afgelegen gebieden, omdat je daar makkelijker aan gekwalificeerd personeel kunt komen.”

Salarissen

Volgens Tjia is de markt voor offshoring flink in beweging. India blijft het toneel van ‘high-end’ diensten, zoals softwareontwikkeling en financiële analyses, maar de lonen stijgen en er is veel verloop onder het personeel, met name in steden als Hyderabad en Bangalore, die grotendeels drijven op ict-ondernemingen. “De kroegen fungeren er als marktplaats voor personeel”, weet Gortemaker. “Daarom hebben wij samenwerking gezocht met Indiase bedrijven in een minder hectische arbeidsmarkt.”

Met name Ierland is vanwege sterk gestegen salarissen inmiddels volledig weggezakt in de ranglijst voor offshoringlocaties. Volgens Tjia zijn bedrijven al andere gebieden aan het verkennen, onder meer in Ghana en zelfs Noord-Korea. “Vooral gamesproducenten kunnen daar aan de slag.” Nederlandse callcenters wijken volgens Tjia uit naar Suriname, Turkije en Marokko. Nederlands sprekende Marokkanen zetten steeds vaker een Nederlandstalig callcenter op.

De technische infrastructuur in deze landen is vaak geen enkel probleem meer, verzekert Gortemaker: “Soms valt in India de stroom uit, maar er is altijd wel een noodaggregaat. De bedrijven waarmee wij samenwerken doen niet onder voor Nederlandse ict-bedrijven. Alleen het meubilair oogt wat ouderwets.”

GlobalOrange blijft vooral zaken doen in India. Daar zit volgens Gortemaker de meeste domeinkennis en de bedrijven zijn er groot genoeg voor wat omvangrijkere opdrachten. Klussen onder de 500 uur zijn niet rendabel om uit te besteden. Gemiddeld gaat het om projecten van zo’n tweeduizend manuur.

Cultuurverschillen

Echte nadelen kleven er volgens Gortemaker niet aan het werken op afstand, zeker niet als het gaat om het ontwikkelen van webapplicaties. “Vergelijk het maar met het samenwerken met een bedrijf aan de overkant van de gracht”, stelt hij. “Er zit maar een paar uur tijdverschil met India. Ze stemmen hun werkdag af op onze kantoortijden. De communicatie verloopt grotendeels via mail en Skype. Er zijn wel culturele verschillen waarmee je rekening moet houden. Nederlanders zijn nogal direct in de omgang, Indiase programmeurs moet je toch met iets meer respect benaderen.”

Maar is het wel verstandig om alle programmeerklussen aan het buitenland uit te besteden? Verdwijnt straks niet alle noodzakelijke ict-kennis uit Nederland? De vakbonden merken nu al dat met outsourcing wordt gedreigd als de salariseisen in de ogen van de werkgever te hoog zijn. Saillant detail is trouwens dat ook steeds meer Indiase bedrijven naar het westen komen. De topvijf ict-bedrijven hebben allemaal al een vestiging in Amsterdam.

“Ach”, reageert Tjia, “Nederland is op softwaregebied niet zo sterk. Baan is juist mede dankzij een eigen vestiging in India groot geworden. Cordys, het jongste bedrijf van Jan Baan, heeft een middlewareproduct tegen relatief lage kosten in India kunnen vervaardigen. Daardoor kon het dat scherp in de markt zetten. Volgens mij verdient offshoring een vaste plaats in de strategische plannen van bedrijven.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond