Deel dit artikel
-

Opta geeft spammers 660.000 euro boete

Toezichthouder Opta heeft een enorme boete opgelegd aan twee personen en twee bedrijven wegens spam. De bedrijven verstuurden ongewenst bijna een half miljard commerciële e-mails.

De beboete bedrijven hielden op het web jarenlang enquêtes en prijsvragen. Deelnemers konden zich inschrijven om nieuwsbrieven te ontvangen. Die mailadressen werden echter niet gebruikt voor het geclaimde doel, maar werden ongevraagd ingezet voor immense spam runs in Nederland.

De exacte veroordeling luidt: “De onderneming Digital Magazines B.V. en zijn bestuurder Rivièra Vastgoed B.V. zijn gezamenlijk beboet voor 330.000 euro. Een persoon handelend onder de naam van de eenmanszaak Mail Garage is een boete opgelegd van 110.000 euro. De feitelijk leidinggevende en (ex) aandeelhouder/bestuurder van Digital Magazines is beboet voor 220.000 euro.

Bij de vaststelling van de boetes heeft OPTA onder meer rekening gehouden met het zeer grote aantal klachten en verstuurde spamberichten en het feit dat de overtredingen lang hebben geduurd. Partijen stuurden één tot drie jaar lang spammail. Inmiddels hebben de partijen bezwaar gemaakt tegen de opgelegde boetes.”

In mailings aan marktpartijen profileerde Digital Magazines zich met: “Op dit moment zijn wij in het bezit 1.066.000 opt-in adressen, die wekelijks onze nieuwsbrieven ontvangen. Van deze adressen hebben wij 400.000 adressen verijkt met de volgende kenmerken: NAW-gegevens, geslacht, geboortejaar, gezinssamenstelling, burgelijke staat, opleidingsniveau, inkomen, werksituatie, autobezit, koop of huurhuis, zomer/wintervakantie, hobby, interesse.

De kosten voor scripting, aanpassing en testen van de HTML bedragen 250 euro per uiting”.

Digital Magazines was tot afgelopen najaar lid van DM-brancheorganisatie DDMA. Het bedrijf zegde zijn lidmaatschap op. Het kwam vorig jaar niet door de screening op naleving van de privacywet. Momenteel verkeert ongeveer een dozijn DDMA-leden in dezelfde situatie, maar zij nemen de gelegenheid hun processen op orde te brengen. Acht leden deden dat al en mogen het privacywaarborg voeren. De toetsing vindt door een externe partij plaats.

Foto: buggolo (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Anneke G

en nu gewoon met naam en rugnummers.

[RED: verwijderde naam is geen eigenaar] en Jamal Attide – Mooie klanten lijst ook. De nette mensen in de markt danken U.

http://www.digitalmagazines.nl/HTML/contact.html

gia

Dit kan toch niet waar zijn!! Ze hebben hun mail bestand toch eerlijk verkregen. Alles was Opt-in en toch een boete??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond