Deel dit artikel
-

Oscar van Dijk (Medicine Men): ‘Zorg op afstand is ineens cruciaal’

Medicine Men bouwt sinds 2012 medische zelfmanagementoplossingen, waaronder het Emma-platform voor chronisch zieke patiënten met COPD of hartfalen. Door de coronacrisis zijn deze activiteiten in een stroomversnelling geraakt. “Zorg op afstand is ineens cruciaal geworden”, zegt oprichter Oscar van Dijk.

Zijn ouders waren allebei arts, maar geen van de vijf kinderen van de familie Van Dijk legde de Eed van Hippocrates af. “De enorme drukte van de praktijk stond ons tegen.”

Zelf ging Van Dijk een heel andere kant op. Hij begon postorderbedrijf Keeno voor dvd’s en zette een soort Netflix op voor kabelbedrijven onder de naam Movie Moguls. “We ondervonden enorme weerstand van de videotheken. Daar kwam bij dat de kabelbedrijven uiteindelijk elkaar opkochten en opgingen in Ziggo. Die wilden hun eigen systeem gaan ontwikkelen.”

In 2008 werd zijn vrouw ernstig ziek en trok Van Dijk zich terug uit zijn bedrijf om het gezin te verzorgen. “Toen ik twee jaar later terugkeerde, was de dvd-markt goeddeels ingestort en realiseerde ik me dat we daarin niet verder moesten gaan.”

Omdat hij dankbaar was dat artsen zijn vrouw genezen hadden, wilde hij ‘iets terugdoen’. De ervaring met consumenten kwam daarbij van pas. “Het idee van meet af aan was om de patiënt de regie in handen te geven.”

Van Dijk deed de eerste jaren verschillende projecten, zoals het bouwen van medische portalen, “want in de medische wereld is het belangrijk dat ze je goed kennen.”

Besmettingsgevaar
Het belangrijkste product werd begin dit jaar gelanceerd: het bloeddruktelemonitoringproduct EmmaHBPM 2.0. Chronische patiënten hoeven met dit systeem, dat is ontwikkeld in samenwerking met UMC Utrecht, niet meer naar de praktijk te komen. Van Dijk: “Het is een normale bloeddrukmeter die verbonden is met het internet. De gegevens kunnen op afstand door een arts worden beoordeeld.”

Sinds de coronacrisis is dit ineens een gewild product geworden, omdat artsen hun patiënten even niet kunnen of willen zien vanwege besmettingsgevaar. Van Dijk: “Afspraken voor bloeddrukmeting zijn soms een half jaar opgeschoven.”

Vanuit het idee om artsen te ontlasten, ontwikkelde het bedrijf uit Abcoude in luttele weken ook de gratis app Coronaz voor iedereen die wil weten wat je moet doen bij koorts, hoesten, loopneus of andere symptomen van COVID-19. Anders dan de coronacheck-app van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) worden de resultaten niet beoordeeld door een artsenteam. Coronaz stuurt dagelijks een korte vragenlijst en geeft aan de hand van de antwoorden gepast advies. “Zo kun je een eerste selectie maken.”

Lastig toepassen
Van Dijk hoopt met EmmaHBPM 2.0 de komende jaren een platform te ontwikkelen waarmee patiënten aan de hand van hun levensstijl hun eigen medicatie kunnen bijstellen. Hij erkent dat dit lange trajecten zijn die validatie en goedkeuring vereisen. “Soms ontwikkel je iets in drie maanden, maar heb je een vervolgtraject van jaren nodig.”

Het bedrijf gaat geen eigen hardware op de markt brengen, zegt de oprichter. Er wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande oplossingen, zoals smartphones of de Fitbit Versa-smartwatch. “Er zijn veel technische oplossingen die vanuit medisch opzicht best veelbelovend zijn, maar in de praktijk veel te lastig zijn om toe te passen.”

Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van Emerce Magazine #177.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond