Deel dit artikel
-

Overheid houdt Digitenne tot 2020 in de lucht, KPN stelt voorwaarden

Digitenne blijft in elk geval tot 2020 in de lucht, maar de overheid stelt wel voorwaarden aan exploitant KPN. Die moet de overstap maken naar DVB-T2, wat mogelijk miljoenen euro’s gaat kosten.

In de Digigids laat Diederik Rosenbaum, directeur TV en Proposities bij KPN, weten dat zijn bedrijf in principe het contract dat in februari 2017 stopt wil verlengen. Maar de overheid wil dat KPN gebruik gaat maken van de nieuwe standaard DVB-T2 om uitzendfrequenties te besparen.

KPN wil echter niet de kosten gaan betalen voor nieuwe decoders die klanten nodig hebben. Daarnaast wil KPN 4G gaan gebruiken voor een nieuwe online tv-dienst Play, die dit najaar wordt aangeboden.

Play wordt een video on demand-achtige dienst die via een app beschikbaar zal zijn. Consumenten kunnen dan kijken op een tablet of op een smartphone of de content via Chromecast naar een televisiescherm sturen. ‘Play geeft je de vrijheid om tv te kijken op je eigen moment, waar je dan ook bent’, vertelde Diederik Rosenbaum eerder dit jaar. Op dit moment werkt het Play-team samen met een beperkte groep gebruikers aan de eerste versies.

Digitenne via KPN verliest op dit moment in een hoog tempo abonnees. In het derde kwartaal van 2014 telde de dienst 508.000 klanten, in het eerste kwartaal van 2015 nog maar 478.000. Dat komt omdat het aanbod aan zenders vergeleken met kabel of IPTV beperkt is en Digitenne daarmee hooguit interessant is voor kampeerders of voor een tweede toestel in huis.

Digitenne is in de loop der tijd ook steeds duurder geworden. Op 28 juni gaat de prijs wederom omhoog, van 12,50 euro naar 14 euro per maand. Vermoedelijk zullen dan nog meer kijkers afhaken. Overigens biedt de NPO de drie publieke en regionale zenders via Digitenne free-to-air aan.

Deel dit bericht

22 Reacties

Punter

Zou wel fijn vinden als digitenne in een betere kwaliteit komt en het voetbal blinft bestaan

rene

digitenne moet blijven.omdat,

1 – het is voor mensen die het financieel moelijk hebben een ideaal manier om toch tv te kunnen kijken en zo op de hoogte kan blijven van belangrijke zaken en vermaak.

2 – ik het een perfecte oplossing vind in huis voor tweede /derde tv toestel.

3 ik dan al mijn ontvangers moet vervangen

UC

@rene Dat digitenne moet blijven, ben ik in beginsel met je eens.
Maar daarbij dan wel enkele kanttekeningen:
Als we het principe “de gebruiker betaalt” hanteren, zou het toch wel eens een dure grap kunnen worden, vanwege het relatief lage aantal gebruikers. Een compleet landelijk dekkend zendernetwerk kost veel geld, zeker als dat ook nog eens gerenoveerd moet worden om aan de stand van de techniek te blijven voldoen.
Het lijkt er op, dat door de snelle technische ontwikkelingen er voor vrijwel iedereen in ons land alternatieven zijn om TV te kijken, die meestal minder kosten dan het nieuw te bouwen DVB-T2 netwerk.
Ons land behoort met kabel-tv ADSL en glasvezel tot de dichtst bekabelde landen ter wereld. Daarnaast hebben we als alternatief de satelliet-tv. Er blijft dus maar een zeer klein aantal mensen over, die van al deze voorzieningen zijn uitgesloten en daarom aangewezen zijn op DVB-T(2)ontvangst. Als die resterende enkeling de volledige kosten moet “ophoesten” wordt het ook op de camping zeer interessant om over te schakelen op (4G) IP-tv.
Daarmee is het commercieel vrijwel nutteloos om in de komende 1,5 jaar een miljoenen kostende renovatieslag te maken, die vrijwel op zeker nooit meer terug verdiend wordt.

albatros

heel leuk maar ik heb liever meer auto sport dan dan dat gedoe rond om de bal!!een autosport abonoment zou veel leden kun op leveren.

Eric Haas

Digitenne is voor bootjesmensen een goede oplossing om tv-programma’s te kijkeñ. Hopelijk komt er een goed alternatief

Bart

Het is bij wet verplicht dat de NPO landelijke en regionale radio en tv-zenders vrij te ontvangen zijn. Daar valt verspreiding via internet niet onder omdat je daarvoor extra moet betalen. Ook via de satelliet zijn NPO 1, 2 en 3 niet vrij te ontvangen, wel enkele regionale zenders en Radio 1 t/m 6 + FunX. Er zal dus wel een alternatief moeten komen dat iedereen de genoemde tv-zenders zonder extra kosten kan ontvangen, bijvoorbeeld via de kabelaansluiting, ook als je geen abonnement hebt.

passie

ik gebruik al zo.n 10 jaar Digitenne
ik begon met een huurprijs €7,50 en met een raam antenne , en ik was er zeer blij mee GOEDKOOP GENOEG-ZENDERS
nu na de jaren heb ik de Digitenne zelf gekocht met een buitenantenne €14 betaal ik nu per maand, maar ik doe de Digitenne niet weg , de reden is het is voor mij nog steeds goedkoper dan andere vorm van tv kijken , en ik het ook nog eens veeeeel meer zenders dan ITV
dit komt natuurlijk dat ik vlak bij dutseiland woon (Limburg) en daarom krijg ik veel Duitse zenders die je bij ITV nog niet eens krijgt ook niet met alle extra,s
dus ja voor mij is dit wel duidelijk dat ik mijn tv kijk ga verliezen in 2020
voor mij is dit een zware domper,maar ook voor velen andere
digitenne moet blijven zoals het is , juist met nog meer uitbreiding

J bos

Digitenne moet blijven, zeker voor kampeerders en voor bootrecreerders. Gemakkelijk, simpel en voldoende zenders. En voor een redelijke prijs.

Rob

Wij zijn op Recreatieoord De Wilgenplas in Maarssen op ons eiland compleet afhankelijk van Digitenne want een internet vebinding is daar niet zou niet weten wat ik dan zou moeten nemen!!

David

Kwaliteitseisen, om deze vraag te beantwoorden heb ik even de tv aangezet en werd getrakteerd op een spannende aflevering van de broodnodige boodschap. een dames schimmelinfectiecreme, kruitvat gejank, man begraven met Altzheimer, de dames loodgieters industrie en schaamteloos onzekerheid aanpraten over verzekeringen. En dat wordt dan in de toekomst haarscherp weergegeven in HD kwaliteit..

Als je het hier al niet voor gezien houd dan zorgen programma’s zoals kassa daar wel voor. Dat begint al met de aankondigingen van straks komt onderwerp 1 maar nu eerst. Vervolgens leuk dat u een kort stukje naar onderwerp 1 heeft gezien, maar als u het einde wilt zien dan moet u nu wat anders slikken. En als er verder gegaan wordt met onderwerp 1 dan is er eert een terugblik om het geheugen wat op te frissen. Zo wordt een onderwerp uitgemolken, met veel aankondigingen, onderbrekingen, terugblikken en vooral weinig inhoud. Het mag niets kosten en kost mij teveel tijd.

Breng het aantal zenders terug zodat er per zender meer geld overblijft voor betere programma’s met minder reclame en kassa praktijken. Misschien ga ik dan wat vaker naar de TV kijken. Nu is elke beeld kwaliteit goed genoeg, ik kijk toch nauwelijks tv.

Kees

Digitenne te weinig zenders? Grote onzin, het biedt alle standaard zenders die je nodig hebt.

De huidige kwaliteit is perfect! Alleen bij heel slecht weer kan het zijn dat je iets ruis hebt. Verder ben ik meer dan tevreden! Ik ken zelfs ziggo klanten die met slechtere beeldsignaal kijken en dan ook continu slecht beeld.

Qua prijs geloof ik wel dat het goedkoper kan, het lijkt op commercieel uitmelken van de gebruikers om ze naar glasvezel of coax abonnement te dwingen. Of toch de conclusie trekken, nee dat digitenne is het ook niet meer van deze tijd er zijn teweinig gebruikers om het in stand te houden.

Afijn… winnen doe je toch nooit.

Verhees

Voorlopig is Digitenne van KPN noodzakelijk.

De in Nederland vergeten groep, het buiten gebied, waar geen spraken is ven redelijk internet en/of TV via DSL en ook niet via de kabel-Tv of glasvezel.

De overheid moet maar eens eindelijk de providers verplichten voorrang te geven voor het ontsluiten van deze groep, door b.v. geld beschikbaar te stellen onder die voorwaarden. Zoals als, eerst glasvezel aanleggen is mogelijk een oplossing.

Waarom zou die groep geen gebruik meer kunnen maken van Digitenne of daar veelmeer voor moeten betalen.

willem

Vandaag zoek ik info om mijn digitenne kastje te repareren en lees ik tot mijn verrassing dat digitenne over 2 maanden gaat stoppen. Nu zoek ik betrouwbare informatie hieromtrend maar dat is in deze moderne tijd moeilijk te vinden.

Wat gaat er februari 2017 gebeuren?

Wat moeten de mensen in de buiten gebieden?

Wat moeten de schippers?

Wat moeten de kampeerders?

Of bestaan deze mensen niet meer?

Majella

Wie heeft er ook problemen met digitene dat alles versleuteld is? Komt het dat je nu al dvb t (2) ontvangst nodig hebt.

Paul

De overheid behoort DVB-T2 goed ontvangbaar open te houden/maken, omdat de publieke omroep voor iedereen-ook zonder dure kabel- bereikbaar moet zijn. Dat is haar plicht.

Kosten? Analoge TV zenders zijn uitgeschakeld, besparing tientallen miljoenen per jaar. (Vervolgens nemen ze de satelliet ontvangst af, ook ‘ te duur’) . Dan neem je de conversie naar DVB-T2 voor je rekening.

De overheid is geen bedrijf-> altijd naar je toe rekenen. Je hebt een taak voor het algemene nut.
De huidige afspraken met kabelaars, waarbij de overheid een kick-back ontvangt ter hoogte van tientallen miljoenen euro’s, en daarmee een pseudo-monopolie overeind houdt- is laakbaar.
Daarom is op basis van deze afspraak de ‘ uitzending gemist’ service van zo’n waardeloze beeldkwaliteit.

Overigens is de huidige DVB-t een ramp; ik zit dichtbij de zender, heb een buitenantenne op 3 meter hoogte maar geeft onderbroken ontvangst. De zender is te zwak.

Wim

Tjonge . . wat een leuke reacties allemaal. Wat ik kwijt wil hier is dat ik digitenne een mooi en goedkoop alternatief vind. De huidige aanbieders van de kabel is sterk gemonopoliseerd en de prijzen die hier gevraagd worden zijn werkelijk woekerprijzen. Ziggo is tenslotte een mooi melkkoetje voor een investeerder ergens ver weg op de Bermuda’s.
Ik wacht op een mooi en echt betaalbaar alternatief zonder dat Jan en Alleman mijn kijkgedrag minutieus bijhoudt om mij daarop later weer te bestoken met op maat gemaakte reclame.

jos

ja hoor ! en weer 1,50 euro duurder geworden. per direct ga mijn digitenne de deur uit .

ed

Digitenne moet blijven! Makkelijk, overal, onafhankelijk TV kijken. Natuurlijk moeten de kosten reëel blijven. 15 euro maximaal is prima. Er moet een alternatief blijven voor het geval je ruzie met de Ziggo’s hebt. De NPO’s en regio’s moeten free-on-air blijven voor minderbedeelden.

just van beeren

niet alleen kampeerders , en mensen met een boot , maar ook vrachtwagens hebben dan pech als het verdwijnd , ik gebruik het thuis en op de camping met 3 ontvangers

Rens

Wij op de camping hebben ook digitenne daar het internet te sloom is voor internet tv.

Leo

Ik lees nu al deze berichten. De laatste is van 2018.
Inmiddels zitten we in juni 2022. En Digitenne is er -gelukkig- nog steeds. Wel heeft iedere abonnee gratis een andere ontvanger gekregen.
Is er een nieuw einddatum voor Digitenne? Of gaat Digitenne straks weg zodra he glasvezelnetwerk van KPN is uitgerold?

jp loogman

deze moet zeker blijven ten alle tijden veel mensen zijn er van afhankelijk dus

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond