Deel dit artikel
-

Papier wint nog van online bij senior, maar digitale technieken worden vaker omarmd

Senioren die internet gebruiken, kiezen in veel gevallen voor wat bekend en vertrouwd is, zo blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zo lezen senioren nog het liefst een papieren boek en krant (62 en 44 procent), wordt er nog gewoon naar cd’s geluisterd (72 procent) en is zelfs de videospeler nog in gebruik (18 procent).

Daar staat tegenover dat de digitale senior gemiddeld maar liefst drie apparaten heeft om online te gaan: een smartphone (73 procent), een tablet (70 procent), een laptop (65 procent) en of een computer (63 procent).

Vooral online bankieren is populair. Zo’n negentig procent van alle senioren maakt hier gebruik van en een groot deel heeft hiervoor een bankapp op hun telefoon of tablet geïnstalleerd. WhatsApp is een andere populaire dienst. Tachtig procent van de senioren stuurt weleens een bericht.

Ook andere sociale media worden ingezet. Facebook wordt na WhatsApp het meest gebruikt (49 procent), gevolgd door YouTube (42%%) en LinkedIn (14%). Instagram (13%), Pinterest (12%), Twitter (9%) en Snapchat (1%) volgen op grotere afstand.

Ruim de helft van de senioren (53%) speelt weleens online spelletjes, vooral Wordfeud (41%) en Sudoku (23%) zijn populair. Ook een nieuwe technologie als Google Home is bekend bij een groot deel (42 procent), al gebruikt pas elf procent het ook daadwerkelijk.

Terwijl in en om het huis nog relatief weinig gebruik wordt gemaakt van nieuwe mogelijkheden, worden in het verkeer de technische snufjes juist omarmd door de online senioren. Zo rijdt ruim de helft (52 procent) op een e-bike. In de auto maken senioren gebruik van een auto-navigatiesysteem (65 procent) of van een navigatieapp op de telefoon (15 procent). Nog maar een klein percentage (8%) vertrouwt op de papieren wegenkaart.

Uit CBS-cijfers blijkt dat er nog steeds 644.000 65-plussers zijn die nog nooit het internet op zijn geweest. Een groot deel hiervan zal de digitale wereld niet onder de knie krijgen. Ook zijn er senioren die niet digitaal vaardig blijven, door bijvoorbeeld achteruitgang van de gezondheid.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond